Friday, March 29, 2024

Negocierea ultimilor 10 ani

Ced ca ne amintim cu totii despre Paridul National Taranesc, unul la fel de istoric precum si Partidul National Liberal. Desi plin de ideologi si oameni cu viziune, a sfarsit lamentabil odata cu acestia, fiind acum doar o palida amintire a democratiei romanesti.

Gata gata sa-i calce pe urme si formatiunea liberala, a fost salvata in urma cu cativa ani de unirea cu PDL, cand sangele proaspat pompat in vene batrane a trezit la viata urmasii bratienilor.

Cineva, mult mai destept ca mine a spus candva ca 'istoria se repeta'. Si a avut mare dreptate cand se putea constata cu ochiul liber ca PNL este in picaj abrupt. Sunt insa oameni si fapte care au n oroc si care se perpetueaza, chiar si fara voia lor, salvarea venind cateodata exact de acolo de unde asteptarile erau mai putine.

Se spune prin presa si social media ca de data aceasta salvarea PNL a venit tocmai de la dusmanii lor cei mai drastici, si anume PSD. Fara punerea in opera a coalitiei CIU-CIO, liberalii nu mai erau capabil sa treaca strada, iar inexplicabil, liderul CIO este dispus sa le faca orice concesie si sa le accepte toate obrazniciile.

Nu ca n-ar merita, dar devine din ce in ce mai inexplicabila aceasta maxima toleranta a PSD fata de urcarile pe pereti ale liberalilor.

Cu vreo doua zile in urma, purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat ca partidul sau lucreaza la  un proiect prezidential care sa-l înglobeze pe liderul PNL Nicolae Ciucă. Iaca-na-poftim-de-vezi, domnule Ciolacu, cum umblau cainii cu covrigi in coada pe drumul Cotrocenilor. Daca-i dai nas lui Ivan, pardon Ionut, se suie pe divan. Nu stiu pe unde va scoate camasa Ciolacu in fata partidului sau. Doar ca mi se pare ca baronii lor au incpaut pe cate o lista profitabila fie de parlamentari europeni,fie de altceva, ca sa se unga la gura si sa nu faca mare galagie. Prea lungile negocier,zic unii, se datoreaza faptului ca foecare baron trebuie conectat pe 10 ani la o sursa de venituri. Asa se explica de ce din PNL se trece in valuri la PSD si alianta ramane in picioare. 

In rest, declaratiile privind solidaritatea, stabilitatea, dezvoltarea economica, investitii, progres, doar simple sforarii si praf in ochi precum plafonarea pretului la magiun. Singurul adevar este ca in 10 ani se va vinde tot ce mai are tara asta, si trebuie mentinuta stabilitatea.

Monday, March 25, 2024

Vorba din batrani: Gura bate guru!

Raresul cel Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat, duminica, 24 martie, ca a fost nevoie de o „casatorie de convenienta” intre PSD şi PNL din cauza faptului ca razboiul lui Putin este foarte aproape de granitele Romaniei.

Mai avem un pic si le plangem de mila pentru suferintele prin care trec, mai ales ca vor sa o tina langa, cu casatoria asta, macar 10 ani. Boala lunga si razboiul asta ...

„Vă rog sa ma intelegeti si pe mine si pe ceilalti, uneori exista casatorii de convenienta, nu spun de interes, in care iti respecti partenerul, ca te-a pus mama cu tata sa te insori, dar asta nu inseamnă că esti indragostit. Nu va gandiţi cumva că suntem indragostiţi cu cei care au condus judeţul asta mult timp, nici intr-un caz”, a dat din casa marele politician, aflat, nu chiar din intamplare, in comuna Ianca, județul Braila.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai adaugat ca aceasta legatura politica nu a fost un moft oarecare, ci a fost generat de grija fata de momentul tensionat in care „se pregăteşte cea mai mare ofensivă spre Nikolaiev şi Odesa”. Adica, ce stim noi, cei care stam la caldurica acasa si nu suntem stresati de drumurile lungi ale Bruxelles-ului. Pai dacă Rusia se apropie de Braila, Galati și Tulcea, treaba devine si mai complicata „România este într-un real pericol, iar Moldova este sub un pericol total”. Credeati ca simplu sa fi prim-vicepresedinte?Noi ca noi, dar vai de capul nostru ce rau o duc altii.

Revenind la casatoria impusa din interes, il rugam cu maxima umilinta pe marele lider, sa aiba bunatatea si sa ne lumineze cine este mama si tata despre care era vorba in propozitia domniei sale.


De astazi, parlamentarii sunt dusi la biserica

Liderul liberal Nicolae Ciuca, isi continua plimbarea prin lacasuri de rugaciune. Astazi 25 martie, 2024 va fi prezent la sfintirea capelei din incinta Parlamaneylui Romaniei. Si nu va fi singur.

Salutand initiativa alesilor poporului, capela din incinta Palatului Parlamentului, va sfintita astazi de preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Lacaşul de cult urmeaza sa fie un spatiu de rugaciune pentru cei care isi desfasoara activitatea in cladire si care vor avea nevoie de indrumari superioare pentru luarea unor decizii importante.

Dedicată Sfântului Andrei, Ocrotitorul Romaniei

Capela ortodoxa care a fost amenajata in incinta Parlamentului Romaniei este dedicată Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei. Alegerea acestui hram subliniaza importanța spirituala ai simbolismul istoric asociat Sfantului Andrei in contextul național. Aceasta capela va constitui un loc sacru destinat rugaciunii, aducand in acelasi timp o inalta recunoastere a valorilor si traditiilor ortodoxe in cadrul institutional al Parlamentului. 

Nicolae Ciuca s-a aratat a fi foarte bucuros de posibilitatea de a afla mai usor despre lucrurile care ii vor pastra aminitirea. Asteptam si parerea nr 2 din partid, antiextremistul Rares Bogdan, 


Lucian Romașcanu (PSD): „Tik Tok va fi reglementat sau inchis”

Sambata, 23 Martie, HotNews.ro a publicat o serie de prime date legate de un sondaj realizat la nivel national, care arata ca partidul condus de George Simion ar fi primul votat la parlamentare, de catre tinerii între 18 și 35 de ani, ”dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare”.

Conform surselor HotNews.ro, in sondajul comandat de inițiativa declarata nonpartizana „Tinerii votează” si realizat de IRES, in cursul lunii martie,  AUR are în jur de 15% intentie de vot in segmentul de vârstă 18-35. 

Rezultatele complete vor fi prezentate tuturor partidelor parlamentare pe 3 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Sondaj mai arata ca aproximativ 75% dintre tineri au incredere mica sau deloc în democrația romaneasca. 

De aici si toata discutia purtata sambata de doi dintre liderii partidelor aflate la guvernare.

Puteti vedea in titlul postarii care este parerea exprimata de purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu: „Tik Tok va fi reglementat sau inchis”

Lucian Romașcanu (PSD): „Tik Tok va fi reglementat sau inchis”

Rareș Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL, onor candidat in viitoarele alegeri pe primul loc din lista, isi vede mai bine interesul.„O manipulare ordinara și extrem de agresiva pe TikTok”

Distinsul urmas al liberalul Bratianu, sustine ca una din „marile probleme la vot in legătura cu influentarea minții alegătorului” o reprezinta mesajele difuzate prin TikTok de partidele extremiste, iar problema nu este doar a Romaniei, ci se regaseste chiar si la nivelul Uniunii Europene, care se vede asaltata de actiuni subversive, ordinare, dar mai ales extremiste.

„TikTok astăzi este un loc liber, un teren viran, unde manipularile venite dinspre Rusia, incercările de destructurare a democratiei europene, de subrezire a institutiilor europene, de aruncare intr-o manipulare ordinara și extrem de agresiva a constructului european isi face de cap. Acolo partidele extremiste din România, AUR și SOS, castiga".

Saturday, March 23, 2024

 

Liderul PNL Nicolae Ciuca isi propune sa ne uimeasca rau de tot si recunoaste ca nu era prea incantat sa incheie o alianta cu PSD si pune formarea Coalitiei Ciu-Cio pe seama divinitatii. Plin de haz si candoare, domnia sa a vorbit despre mesajul primit la Manastirea Voronet de la o maicuta, mesaj care l-a iluminat imediat si l-a convins sa isi dea mana cu „dușmanul istoric” al liberalilor.

Lucrurile au stat cam asa: Aflat vara trecuta la manastirea Voronet, dupa multi ani, intalneste la un moment dat o maicuta, care, iesindu-i brusc si instantaneu in cale, i se adreseaza direct in felul urmator: "Domnule general, sa tineti minte, la judecata de apoi in fata lui Dumnezeu nu veti fi intrebat ce ati facut bine sau ati făcut rau, veti fi intrebat despre ce nu ati facut  si ati fi putut să faceti."

Cine sa fi fost misterioasa maicuta?

Klaus Johannis in niciun caz, e prea inalt ca sa nu dea de banuit ca ar putea fi o femeie deghizata. La fel sta cazul si cu Marcel Ciolacu: e prea barbos. Rares Bogdan era prea cufundat in pensiile speciale ca sa-i arda de mers pe la manastire, chiar si la una ca Voronetul. Sa fi fost Helvig demisionarul? Se prea poate si asta ar explica de ce a lasat  Serviciul de izbeliste..

Bine ca Nicolae Ciuca nu se duce prea des la biserica.



Wednesday, March 20, 2024

Catalin Cirstoiu - Oferta PSD-PNL pentru Capitală

 

Independentul Catalin Cirstoiu, candidatul comun la Primaria Bucuresti al coalitiei Ciu-Cio are o carte de vizita demna de luat in seama. Conform declaratiei sale, strabunicul dinspre mama ar fi fost Ion Mihalache, iar strabunica din partea tatalui ne-a rasfatat cu coloana sonora a filmului Baltagul. Mai aproape de zilele noastre. Tatal domniei sale, director la I.T.A. Argeș înainte de 1989, a fost de doua ori membru USD-PD al Parlamentului Romaniei (1996-2000 si 2000-2004) din partea jud Arges, judet unde a mai avut onoarea sa fie Prefect si chiar numit Primar al Pitestilor.

In 2006, Presedintele Romaniei Traian Basescu a avut nevoie de îngrijire medicala pentru o criza severă de hernie de disc. Domnia-sa s-a prezentat la urgente, fiind consultat tocmai de catre imedicul Catalin Cirstoiu. Mai apoi, Cirstoiu l-a însoțit pe Basescu la Viena, unde acesta din urmă a fost supus unei intervenții chirurgicale. In semn de recunoaștere pentru contributia sa, patru ani mai târziu, președintele Basescu l-a decorat pe Cirstoiu cu Ordinul Sanitar in grad de Cavaler.

In momentul tragediei de la Colectiv, era managerul Spitalului Universitar. A fost demis din functie si acuzat ca s-a impotrivit transferului la spitale occidentale al pacienților arsi care ajunsesera la Spitalul Universitar. Ulterior a declarat ca nu a semnat deciziile de frica unor eventuale controale de la Curtea de Conturi.

In privinta relatiei cu Basescu, presa este cumva neclara. Unii il prezinta ca fiind cununat de catre fostul presedinte, in timp ce altii spun ca el ar fi cununat-o pe fiica acestuia, Elena Basescu.

Conform declarației de avere din 2023, soții Catalin și Monica Cirstoiu, dețin un teren intravilan și o casă in Mogosoaia, precum și un apartament de 103 mp în București, poseda bijuterii in valoare de 150 de mii de euro, iar în conturi au aproape 500 de mii de euro și peste 1,6 milioane de lei. De asemenea, au anunțat imprumuturi acordate unei firme si unei persoane fizice in valoare totala de peste 4,8 milioane de lei și 138 de mii de euro. Medicul mai detine si actiuni in valoare de peste 1,5 milioane de lei.

In prezent este manager al Spitalului Universitar de Urgenta si profesor la Universitatea de Medicina Si Farmacie - Carol Davila de unde incaseaza un salariu anual de 450.645 lei, respectiv 224.575 lei. Acesta mai declară active la firmele Anemona Clinical Services, Anemona Med şi Praxis Medical. De pe urma acestor firme private, medicul a incasat dividende in valoare de 394.649 lei (de la Anemona Clinical Services) si 687.722 lei (de la Praxis Medical)

Tuesday, March 19, 2024

Coalitia Ciu-Cio s-a pierdut cu Firea

In ultima lor sedinta, luni 18 Martie, liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Catalin Cirstoiu sa fie candidat comun la Primaria București.
De asemenea, PSD și PNL vor avea candidati comuni la toate sectoarele din Capitata, precum si la Consiliul General si consiliile de sectoare

Marile surprize sunt disparitia de pe liste a Gabrielei Firea si a lui Sebastian Burduja. Astfel, fata de candidaturile deja stabilite anterior. PSD ar urma să dea candidati pentru sectoarele 1 și 5, in timp ce PNL va da candidat la sectorul 2. La sectoarele 3 (Robert Negoita), 4 (Daniel Baluta) si 6 (Ciprian Ciucu) coaliția îi susține pe actualii primari în funcție.

Fosta primarita Gabriela Firea, presedintele filialei PSD București, l-a acuzat joia trecuta pe presedintele Marcel Ciolacu, ca ”nu a luptat suficient” pentru a o impune drept candidat la Primaria București.

In replica, Marcel Ciolacu a anuntat ca se va intalni astazi cu liderii PSD București pentru a le comunica si explica solutia decisa impreuna cu PNL. Reamntim ca filiala in cauza si-a exprimat sustinerea pentru Gabriela Firea, aceasta fiind si presedinta organizatiei. Pe langa explicatiile catre Filiala PSD Bucuresti, Marcel Ciolacu mai trebuie sa aiba in vedere si faptul ca Paul Stanescu, secretar general si membru marcant al partidului, este tot de partea fostei primarite. Daca nu va fi ofertata pentru o cndidatura la sectorul 1, este posibil ca Gabriela Firea sa decida sa candideza la Primaria Capitalei in calitate de independent.

Cat despre Burduja, el se scalda intr-o ilustra apatie a colegilor sai, in afara de Rares Bogdan care poate face totul pentru a-i creste notorietatea.

CIA era cu ochii pe exploatarile de aur ale Romaniei

In una sau doua postari anterioare ne-am referit foarte evaziv la cazul reusitei Rosia Montana, punand pe masa ideea ca succesul nostru in fata adversarilor canadieni a fost in mare masura datorat faptului ca resursele in cauza nu incapusera pe mana cui trebuie.

Odata reevaluata valoarea zacamantului au aparut pretendenti in stare  sa-i elimine pe cei aflati deja in cursa. Nici cavalerii imbracati in canadiene n-au pierdut. A fost orchestrat un subtil joc la bursa in urma caruia cine trebuia si-a luat inca o data partea.

Parca dorind inadins sa ma confirme, in ultima vreme fanatik.ro aduce in discutie cateva aspecte

Dosar CIA: ”Producția de aur a Romaniei, mai mare decat a oricarei tari europene”

Un prim memorandum confidential cu titlul ”Romania si Statele Unite: Economia centralizata privește către Vest” pus la punct in Aprilie 1972 de catre Central Intelligence Agency (CIA), apare o prima referire la aurul românesc. "Cercetatorii" americani vorbesc despre o productie semnificativa de aur, exploatata de statul roman.

Dupa cum se vede, CIA era cu ochii pe exploatarile de aur ale Romaniei inca din anii ’70. 

Mai tarziu, doua documente desecretizate din arhivele CIA scot la vedere informatii relevante despre rezervele naturale de aur ale Romaniei, in epoca lui Nicolae Ceausescu.

”Capacitățile peste medie ale României în ceea ce privește resursele naturale reprezintă un factor important care contribuie la creșterea economică, oferind o minimă dependență economică de URSS și de alte state din Europa de Est. În afară de URSS, România deține cele mai mari zăcăminte de petrol și al doilea cel mai mare depozit de gaze din Europa."


Cum se face ca tocmai acum se aduce in discutie interesul SUA fata de aurul romanesc? Sa credem in coincidente?

Monday, March 18, 2024

Va vota diaspora Colaitia Ciu-Cio?

Ciuca si Ciolacu au batut palma si impreuna cu Johannis au pus bazele partidului unic pentru urmatorii 10 ani. Socoteala e simpla: in perioada respectiva vor veni in Romania bani multi  si e pacat sa incapa pe mana unora care nu stiu ce sa faca cu ei.

Daca privim istoria de dupa 1990 vedem chiar si cu ochii inchisi ca la guvenare s-au rotit in modul cel mai prietenos doar doua formatiuni politice PNL si PSD, daca tinem cont ca PDL a fost absorbit de liberalii lui Bratianu.

Ce alt lucru am mai putea constata? Ca indiferent cine a fost in capul trebii, politica a fost una singura: totul este de vanzare!

Abureli cu cresteri economice, cesteri de PIB, standard de viata, democratie. O fi crescut PIB-ul, dar eu nu-l vad, pentru ca in jurul meu sunt tot blocurile acelea de pe vremea trecuta. Ba mai mult, in uzine de traditie functioneaza, in cazul cel mai fericit mall-uri pline de marfuri straine de proasta calitate. Zic in cazul cel mai fericit, pentru ca trec de multe ori pe langa foste combinate care au fost rase de pe suprafata pamantului. 

Mai copii, faceam avioane, vapoare, autocamioane ,tractoare, utilaj petrolier, otel, ingraseminte, medicamente. Acum nu mai facem nici roabe. Pana si pe țoiurile cu care bem o țuica scrie "Made in China".

Recpituland, bani sunt, bani se aduna, dar sunt folositi numai pentru a distruge.  Ori sunt pusi la buna  pastrare in tari straine. Asta de 35 de ani. Si nu este pacat sa aducem pe altii care poate nu stiu atat de bine ce au de facut? Niste extremisti, acolo, care vor sa destabilizeze situatia construita cu atat efort si migala.

Un amic de al meu, care locuieste de multa vreme in alta tara, imi spune ca atunci cand mai vine prin Romania se cruceste cand vede cat de mult a dat tara inapoi.

Fara a intra prea adanc in detalii, el imi serveste cateva exemple

  • Majoritatea produselor pe care le poate cumpara in tara de unde vine sunt net superioare calitativ și multe din produsele care aici ar trebui să fie la fel, in mod clar nu sunt, adica in Ro sunt mult mai proaste calitativ.
  • In acest moment taxele in Ro sunt mai mari decat taxele pe care el le plateste in tara de unde vine, iar diferenta nu e mica deloc. Poate ca nu-ti dai seama, zice, dar tu platesti 43% impozit pe venit fara a primi nimic in schimb. Nimic in schimb inseamna educatie=zero, sanatate=zero, protectie sociala=zero, politici de dezvoltare=zero. Acolo de unde vine, nu iei foc in spitale, nu faci infectii, nu te trimite sa-ti cumperi medicamentele, nu dai șpaga, nu trebuie sa-ti dai copilul la meditatii cu profesorul de la scoala. Si sa vezi distractie cand se va introduce impozitul progresiv.
  • Preturile si inflatia. V-ati obisnuit cu preturile si nu va dati seama cat de mare inflație a fost si inca este in Ro, dar eu care vin o dată la 3-4 luni stau si ma crucesc. 12 lei un litru de lapte (adica 2,5 Euro) nu costa nicaieri pe unde ma duc eu. Si exemplele pot continua.
  • Calitatea vietii. Recunosc faptul ca acum 5-6 ani era mult mai bine acolo. Dar si asa cum este acum, du-te sa locuiesti 5 ani în Vest si ai sa vezi unde e mai ușoara viata. 

Cred ca amicul meu are dreptate. Ne-am obisnuit in societatea noastra diforma pastorita de aceiasi politicieni neinteresati sa faca ceva pentru tara si oamenii care o locuiesc. Nu stiu altii cum sunt, dar de acestia, eu unul, m-am cam saturat. 

Cica prostie este atunci cand faci mereu acelasi un lucru gresit, cu speranta ca rezultatul ar putea fi altul. 

AUR si Magiun la secret

Invitat in vizita de lucru la o televiziune, premierul care a fericit natiunea romana prin plafonarea pretului la magiun, a fost intrebat despre multe lucruri.

Din vorba in vorba, s-a ajuns si la George Simion, luderul formatiunii AUR (iertare, am uitat sa adaug si calificativul 'extremiste'), asupra caruia planeaza mai multe mistere si alte lucruri insuficient explicate.

Unul din acesta este si faptul ca cei care conduc treaba in Romania, si nu numai, dar care se tem ca nu cumva el sa le ia locul, il numesc pe acesta extremist fara sa explice de ce si cum. Totusi, nu ne lasa complet in ceata si ne spun ca ei stiu despre ce este vorba, dar e prea secret sa o stie toata prostimea. Cel mai bine este sa ii credem pe cuvant si, mai ales, asa cum spunea mai ieri la un congres un lider PPE, sa nu-i votam, sa nu trimitem extremisti in parlamente.

Premierul care a plafonat magiunul este printre putinii care stie, dar i-a taiat popa limba, n-are voie sa vorbeasca. Domnia sa a vazut documente incriminatoare puse la dispozitie de autoritatile Republicii Moldova, dar fiind secrete (acolo, in tara lor) se fereste (aici in tara noastra) sa spuna despre ce este vorba sau macar sa le comenteze.

Iar moldovenii de dincolo sunt mai limpezi decat apa Prutului care ne separa  „Instituţiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova şi acest lucru i-am comunicat şi premierului Ciolacu”.

Sigur ca este un lucru stanjenitor pentru un eventual candidat la Presedentia Romaniei sa aiba acces interzis in tari vecine. Si asta pica perfect coalitiei Ciu-Cio. Dar unii sustin ca si pentru acestia este la fel de stanjenitor ca nu sunt in stare sa explice de ce.

Sunday, March 17, 2024

Piedone ia Capitala cu asalt

 In conferinta de presa de duminica 17 Martie, Cristian Popescu Piedone a facut public  faptul ca a decis sa participe oficial la cursa pentru Primaria Bucurestilor. 

Candidatura va fi din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL). Cu aceasta ocazie, Piedone a mai anuntat si alti candidati. Astfel, fiul sau va tinti sectorul 5, Liviu Negoiță va lua start la sectorul 1, Vasile Negrila va candida la sectorul 3, iat Bogdan Pintileasa la sectorul 6. Deocamdata, in sectorul 2 PUSL nu a stabilit un candidat, iar la sectorul 4 Piedone a anuntat ca partidul il sustine pe actualul primar PSD, in persoana lui Daniel Baluta.

Anticipand, oarecum, aceasta decizie a lui Piedone, Nicușor Dan sublinia, la Digi24 cu o saptamana inainte, ca situatia aceasta l-ar putea avantaja si va avea un avantaj destul de mare, mai ales daca alaturi de Piedone, va candida si Gabriela Firea ”Ei isi impart voturile”, a spus actualul primar general.

Nicusor Dan a mai adaugat ca are mai multe prognoze, inclusiv cu Gabriela Firea si a subliniat ca nu ia în serios candidatura lui Cristian Popescu Piedone, anticipand ca acesta ”va negocia” la un moment cu PSD o strategica retragere.

Referitor la o eventuala candidatura a Gabrielei Firea, liderii PSD au facut mai multe declaratii in ultimele zile. Initial, Marcel Ciolacu a transmis ca daca partidele din coalitie vor avea candidați diferiți atunci Gabriela Firea va fi candidatul PSD, iar dacă PNL si PSD vor avea un candidat comun la Primaria Capitalei, atunci acesta nu va fi Gabriela Firea si nici Sebastian Burduja (PNL).

In ultimul timp, se pare contureaza posibilitatea ca Gabriela Firea sa candideze ca independent la Capitala, iar Burduja sa o infrunte pe C Armand la Primaria Sector 1.

Ce va face AUR? Tacerea lor pare suspecta si poate ascunde o sustinere tacita a lui Piedone. Oricum o sustinere trebuie sa mai vina din partea cuiva, altfel Nicusor are drumul liberalizat

Saturday, March 16, 2024

Ezicstă o esplicație!

Daca tinem seama ca Primaria Bucurestilor are un buget anual de 10 miliarde, putem pricepe din prima doua lucruri: 

  • de ce nu vor PNL si PSD sa piarda capitala, si
  • de ce s-au coalizat,

1. A avea Capitala inseamna a fi conectat la bugetul ei. Astazi cel mai simplu si eficace e sa faci afaceri cu statul sau cu administratiile locale. Aici se incheie contracte dupa regula win-win si toata lumea e multumita. Cresc si se inmultesc niste averi ale unor oameni care n-au avut niciodata de a face cu economia, munca lor constand doar in repartizarea convenabila a unor fonduri.

2. O singura problema: din patru in patru ani e posibil sa se schimbe conjunctura si sa te trezesti deconectat de la izvoare tocmai cand te-ai obisnuit mai mult si mai bine cu stituatia. Nimic mai neplacut pe lumea asta. Dar orice problema, daca e privita cu interes si responsabilitate are o solutie. In cazul nostru este coalitia. Si nu o colalitie oerecare, ci un lucru serios si durabil care sa se intinda pe 10 ani.

Acum putem intelege de de discutiile dureaza si coalizatii se inteleg greu intre ei. 

Se iau in calcul tot felul de posibil candidati pana cand ambele parti sunt de acord ca au in fata o solutie care inspira in primul rand incredere si respect. Adica cei pusi in capul trebii sa respecte intelegerile si sa nu caute sa schimbe conexiunile timp de 10 ani.

Si mai are un scop coalizarea, unul care poate salva cele doua mari partide in cazul in care ele nu ar indeplini conditia de la punctul nr 1. Daca alianta CIU-CIO nu poate avea primarul general, macar sa aiba majoritatea in consiliu, pentru ca aceasta majoritate poate bloca oricand bugetul, in cazul in care acesta face pe nebunul si o ia pe cai nedorite.

Thursday, March 14, 2024

Interesul nostru la alegerile pentru Primaria Capitalei

Coalitia CIU-CIO, aliata la europarlamentare si nealiata la localele din Bucuresti, se uita prin sondaje si intentii de vot ca sa ne convinga ca interesul nostru cel mai mare este ca in Bucuresti sa castige candidatul lor. Seara, inainte de a ma lasa prada somnului, ma si gandesc cat de naiv pot sa fiu si sa nu pot deslusi si singur chestia asta.

Si lucrurile merg mai departe. Se lucreaza intens in folosul meu si al nostru la desenarea unor scenarii care sa puna in practica acel avantaj.

Numai sa ocoteala din targ si cu cea de acasa nu se aseamana in cele mai multe cazuri. Dar e bine de analizat ca sa stim cum stam, si mai ales, sa stim ce avem de facut.

O prima situatie care se cere rezolvata corespunzator, este cea care candidata este Gabriela Firea din partea PSD-PNL. Ei bine, voturile s-ar distribui astfel

  • 22,2% pentru candidata social-democrata 
  • 35,1% pentru Piedone
  • 31,6* pentru Nicusor

Dupa cum se vede, la europarlamantare e bine cu femeile in fata, in timp ce la Primaria Capitalei nu se aplica. Nu se aplica nici metoda cu candidatul comun, care europene functioneaza brici. Deci, excludem posibilitatea de mai sus, fiindca nu stim daca Piedone este indeajuns de al nostru ca sa ne bucuram de eventuala lui reusita

Nu ne culcam pe o ureche si mergem mai departe la al doilea scenariu. Aici avem mai mulți candidați, fiecare cu partidul lui Ce rezulta:

  • 39,5% pentru Piedone
  • 39,5% pentru Nicusor
  • 18,7% pentru Burduja
  • 6,9% pentru Enache (AUR)

Clar nu-i bine, ca iar ne incurca Piedone asta, despre care nu stim ce si cum vrea, si daca ar vrea ar vrea la PSD si nu la PNL, ceea ce este si mai rau din punctul de vedere alinteresului nostru.

Asa ca, taiem cu doua linii si acest scenariu si mergem mai departe, cu Ionut Lupescu drept candidat comun al aliantei Ciu-Cio (PNL-PSD). Ce sa vezi? Pe primul loc ar fi tot incurca-lume de Cristian Popescu Piedone. Concret, lucrurile ar sta cam asa:

  • 40,3% pentru Piedone, în timp ce Nicușor Dan e la 33,3%.
  • 33,3% pentru nicusor
  • 15,5% pentru Ionut al nostru. 

Iar nu se potriveste cu interesul nostru, al bucurestenilor

Dar daca ... Daca Piedone ar fi scos din schema, politicianul care l-ar pune în dificultate pe Nicușor Dan ar fi Sebastian Burduja, nimeni altul decat actualul ministru al Energiei, baiat educat si ilustru fin al lui Adrian Videanu. Plus ca in fata a iesit cu piepul umflat de curaj si hotarare Rares Bogdan care in dou-trei saptamani poate face orice, chiar sa desfiinteze si pensiile speciale. Daca isi sufleca manecile (nu prea mult ca se vede ceasul) si se apuca de treaba, el si inca vreo 2-3 pot sa-l aduca pe Burduja la un scor victorios.

Ceea ce, nu putem fi impocriti si sa nu recunoastem, e taman fix in interesul nostru

Ia sondaju', neamule!

 Cel mai recent sondaj efectuat de INSCOP - la comanda News.ro - ne da o veste surprinzatoare: Daca alegerile europarlamentare s-ar desfasura maine, atunci alianta Ciu-Cio ar fi pe primul loc. Mai precis, intentiile de vot ar fi urmatoarele

  • PSD-PNL ar obţine 43,7% din voturi, 
  • AUR - 20,6%, 
  • Alianţa Dreapta Unită - 13,7%, 

In ceea ce priveşte votul la alegerile locale, in cazul consiliilor locale, 

  • PSD ar obţine, 30,6%, 
  • PNL - 25,6%, 
  • AUR - 17,4%, 
  • Alianţa Dreapta Unită - 9,8%. 

Dar sondajul merge mai in amanunt, avand si alte intrebari. Astfel, la intrebarea daca au o parere buna despre decizia PNL şi PSD ca la alegerile europarlamentare sa faca o alianta si sa candideze pe liste comune, iar la alegerile locale sa mearga pe liste separate raspunsurile ne informeaza ca

  • 51,3% - o parere proasta
  • 36.9% - o părere buna 
  • 10.8% - nu ştiu sau nu pot aprecia,
  • 1% - nu răspund

In subsidiar, au o părere buna despre candidatura comuna, respectiv separata la cele două tipuri de alegeri 

  • 64% dintre votantii PSD-PNL, 
  • 18% dintre votantii AUR si 
  • 35% dintre votantii ADU, 

in timp ce o parere proasta au 

  • 28% dintre votantii PSD-PNL, 
  • 74% dintre votantii AUR şi 
  • 56% dintre votantii ADU.

Mergand mai in detaliu, au o parere buna despre decizia Ciu-Cio ca la alegerile europarlamentare s candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate In special inactivii potenţial activi, persoanele care nu au cont pe social-media si cei cu venituri foarte ridicate. Impartasesc opinia contrarie în special locuitorii din Bucureşti si din regiunea Nord-Vest a tarii.

In privinta comasarii alegerilor, au o părere buna 

  • 76% dintre votantii PSD-PNL, 
  • 50% dintre votantii AUR şi
  •  47% dintre votantii ADU.

Despre comasare au o părere proasta 

  1. 20% dintre votanţii PSD-PNL, 
  2. 47% dintre votantii AUR şi 
  3. 51% dintre votantii ADU.

Pe structura sociala, au o părere bună despre comasare in proporţii ceva mai mari decat media in  special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. O parere defavorabila despre comasare se manifesta in special la gulerele albastre, la locuitorii din Bucureşti si cei cu venituri scazute.

De ce Ramona Chiriac este prima pe lista?

Atunci cand se face o lista de candidaturi pentru alegeri de oricare ar fi ele - locale, parlamentare, europarlamentare - practica spune ca pe primul loc trebuie pusa o persoana de mare notorietate care sa traga lista in sus, adica sa ridice procentul formatiunii pentru care candideaza. Ca exemplu, imi vine in minte cazul in care Adrian Paunescu deschidea o lista de senatori. Era evident ca multi alegatori fermecati de creatiile acestuia ii vor acorda votul ca persoana, desi poate ca nu simpatizau formatiunea politica de care era sustinut. Ceea ce s-a si intamplat. In termeni specifici, aceasta persoana se numea "locomotiva" pentru ca tragea inainte toate celelalte persoane care ii urmau pe lista

Coalitia Ciu-Cio urmareste acelasi lucru instaland pe prima pozitie a listei pentru europarlamentarele din iunie 2024 pe Ramona Chiriac. Goarnele coalitiei au trambitat catre popor ca vor acorda acest loc unei femei independente, fara a oferi o motivatie/explicatie a acestui gest.

Marturisind eventuala ignoranta in ceea ce ma priveste, desi ma mai uit - nu cu prea mare interes - pe la stiri, ca nu stiam ca aceasta persoana exista. Ca sa fiu si mai sincer, habar n-aveam ca exista un reprezuntant al Comisiei Europene in Romania si, de cand am aflat, ma intreb ce insarcinari are si trebuie sa indeplineasca omul lor in tabara nosatra. Daca acest reprezentant exista, ce rost mai are sa batem drumul Bruxelles-ului pentru negocieri si discutii? Trecem pe la biroul domniei sale, lasam o cerere, eventual luam si lumina de la candela aprinsa in antecamera si nu ne mai batem capul cu tot felul de probleme care ne-ar putea deturna de la scopul vietii noastre.

Ce calitati area aceasta ilustra necunoscuta pentru a putea fi "locomotiva" coalitiei Ciu-Cio pentru alegerile europarlamantare? Recunosatem ca este femeie. De ce trebuie pusa o femeie in fruntea listei nu explica nimeni, dar poate ca nu am pricepe nici daca cineva ar incerca. Ca este independenta, aici nu bag mana in foc, dar sa-i credem pe cuvant, desi nici aici nu reusesc sa dezleg care e smerchezul.

Singura "calitate' pe care o recunosc este ca Ramona Chiriac e omul Ursulei. Coalitia Ciu-Cio vrea sa ne convinga ca interesul poporului roman este sa duca in parlamentul european un supus credincios al Ursulei von der Leyen, unul care sigur va milita si va vota pentru noua ei candidatura.

Ma uit la comentariile PNL fata de eventualii candidati comuni la Primaria Capitalei. Daca e pus X de la PSD, sustin unii, atunci jumatate din simpatizantii nostri vor vota cu alt candidat. Asa o fi, dar nu inteleg de ce principiul nu se aplica si la candidatul comun Ramona Chiriac. Oare cati simpatizanti liberali si socia-democrati vor vota alta lista? 

Dar, trebuie sa intelegem si situatii de genul acesta. Mai ales noi, astia mai trecuti prin viata si care am apucat sa facem armata obligatorie, ne aducem aminte ca "unde-i ordin, cu placere". Si ne inchipuim ca sistemul de numarare este foarte bine pus la punct si, mai ales, nimeni nu va lua in considerare o eventuala reclamatie. 

Unde-i ordin ...

Wednesday, March 13, 2024

De ce Johannis va fi secretar general NATO

Ieri, marti 12 Martie, președintele Klaus Iohannis, a anunțat intr-o declarație de presa ca și-a depus candidatura la funcția de secretar general NATO. 

Anterior, pe data de 22 februarie, G4Media.ro a dezvăluit ca România a anunțat în mod oficial aliații NATO că il propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței. Funcția mai este vizata si de premierul olandez Mark Rutte. Deasemenea, pe la co;turi de vorbeste ca in scurt timp se va mai anunta o candidatura, deci va fi o cursa in trei

In declaratia sa, Verner Johannis, a precizat ca isi asuma candidatura in numele Romaniei, atuurile lui fiind:

  • performanța României, 
  • experiența sa acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, 
  • înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, 
  • angajamentul sau ferm fata de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO

Sansele par a fi reale deoarece candidatul olandez Mark Rutte, care este momentan considerat favorit în cursa pentru șefia organizatiei, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției unor aliați de pe frontul estic, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

Daca m-ar intreba cineva, as spune ca presedintele Johannis este deja secretarul general al pactului Nord-Atlantic. Si are mare dreptate sa ceara acest post caldut in numele Romaniei, pentru ca mult  binecuvantata țara a Roșiei cea Montană isi va jertfi fiica frumoasa si bogata pe altarul celui care decide tot ce misca in NATO.  Ceva imi spunea mie intr-o postare anterioara ca norocul nu este doar intamplare

Tuesday, March 12, 2024

Sebastian Burduja este opțiunea liberalilor pentru funcția de primar general al Capitalei

Pe coalitia Ciu-Cio incepe sa nu mai scrie "LOVE".

Cu o ora in urma, liderul PNL Nicole Ciuca, a declarat ca momentul de față, Sebastian Burduja este opțiunea noastra pentru a candida la aceasta poziție. Are șansa fiecărui candidat. De aici înainte exista pentru fiecare dintre candidați sansa de a-si prezenta programul politic, echipa, toate celelalte argumente care sunt folosite în campanie.

Vice-presedintele Rares Bogdan, adauga imaginea proprie spunand ca coaliția ramane blocată la Capitala între un „meteorit surpriză” și lipsa unei stele proprii care să-i eclipseze pe ceilalți candidați la primărie. Aparitia lui Piedone în cursa a dat toate calculele peste cap. Dupa parerea lui, Gabriela Firea nu reușește să adune voturi și din bazinul PNL, iar Sebastian Burduja e relativ necunoscut și trebuie împins din greu pentru a se apropia  de Nicușor Dan. 

In sondajele efectuate de liberali menite sa testeze opțiunile de vot pentru alegerile din Capitală, PNL are un bazin electoral cifrat la 23-24%, PSD în jur de 30% iar Nicușor Dan 28-29%. Conform aproximarii liberalilor 23-24% din electoratul PNL ar merge spre Nicușor Dan, iar în cazul în care liberalii ar susține împreună cu PSD pe Gabriela Firea, 5-6 din 10 votanți PNL s-ar muta ca opțiune către Nicușor Dan. Pe de alta parte, in situația în care PNL și PSD ar susține un candidat liberal, 5 din 10 votanti social-democrati ar indrepta voturile lor în favoarea lui Cristian Popescu Piedone, doar 4 din 10 ar opta pentru candidatul PNL, iar unul din 10 s-ar duce fix catre Nicușor Dan.

Dincolo de concluziile stiintifice sustinute de liderii coalitiei, adevarul iese  la iveala. Sustinatorii respectivelor formatiuni politice si-au pierdut increderea in povestile aruncate de la tribuna. 

Stabilitatea Romaniei, progresul economic si social, dezvoltare, investitii si crestere economica sunt doar niste perdele de fum menite sa ameteasca cetatenii. Niciun interes legat de soarta cetateanului. Daca i-ar interesa, i-ar intrebasi pe ei din cand in cand. Toata mascarada acopera interesele personale. Oamenii nu-l vor pe Burduja, dar trebuie sa-l voteze la ordin. Iar viitorul, va fi unul luminos, asa cum ni-l promitea Ceausescu, fara sa mantioneze cand il vom atinge.

Clotilde Armand a pierdut procesul de incompatibilitate

 Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, 11 martie, ca neintemeiata, cererea primarului Sectorului 1, Armand Clotilde - Marie - Brigitte, de anulare a raportului întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, prin care a fost declarată în stare de incompatibilitate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat cinci dispoziţii prin care:

  • s-a numit pe sine manager al proiectului ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene 
  • si-a majorarat indemnizatia lunare cu până la 30% (adica 18.720 lei), incalcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Ne asteptam in continuare sa asistam la protestele ambasadelor interesate, precum si ale tinerilor frumosi si liberi care vor brazda albastrul cerului bucurestean cu laserele telefoanelor.

Incurcate caile spre Primarie

Sarmana coalitie Ciu-Cio e in mare cumpana. Abia mai deosebeste guvernarea de vorbele goale. Cuprinsa de crampe stomacale si alte dureri intestine se lasa sinucisa de opinii, sondaje, interese si ambitii. Iar peste tot, moțul cel mare pus de candidatura comuna.

Analize peste analize, interese peste interese. Gata-gata sa se sparga treaba. In fond, coalitia mai sta in trei puncte de sprijin. Interesul lui Verner de a fi propus/sustinut de Ciolacu pentru o functie europeana, interesul lui Ciolacu de a fi comunul de la prezidentiale, interesul PNL de a castiga Primaria Capitalei.

Daca lista pentru europerlmentare au mitocosit-o cumva, zbaterea este pentru Primaria Bucurestilor.

Aici situatia este e mai incurcata decat matematica elementara. Analiza liderilor din coalitia Ciu-Cio a descoperit ca Nicusor e undeva la 30% din optiunea cetatenilor din capitala, putand atrage 95% din electoratul Dreptei Unite și 40% din electoratul PNL. Tot ei au ajuns la concluzia ca, daca maine ar fi alegeri, 57% din electoratul liberal ar vota cu Nicușor Dan in cazul in care Firea va fi candidat comun si 40% din electoratul PNL ar vota tot cu acesta dacă va fi desemnat Sebastian Burduja drept candidat comun. 

Mare, mare incurcatura, niciun posibil candidat comun nu este total pe placul electoratului PNL, nici al lor - Burduja, nici al PSD - Firea. Sigur, electoratul PNL vrea o propunere de pe la Bruxelles, altfel, oricare ar fi candidatul comun, el se rupe cu desavarsire in doua, preferandul pe actualul Nicusor.

Concluzia? Inca nu exista un candidat PNL sau PSD care sa castige sigur in fara lui Nicusor Dan, pentru ca potrivit parerii exprimate de Lucian Romascanu (PSD), un candidat comun la Primăria București nu poate mobiliza electoratul celeilalte părți.

Se pare ca moftul roman este din ce in ce mai liberal, Si situația se complica in cazul in care Cristian Popescu Piedone va candida la primaria Capitalei indiferent ce decide Coalitia. Piedone, ca tot romanul impartial, poate rupe si din voturile PSD, mai exact din voturile Gabrielei Firea, si din voturile dreptei, mai exact ale lui Burduja sau Nicusor.

Din ecuatie, e scos electoratul influentat de Simion. Cica ura bucurestenilor fata de aceasta formatiune politica a crescut la 74% dupa ce Manfred Werner le-a explicat la congresul PPE cum sta treaba cu extremismul.

Pe cin' sa votezi?

Coalitia Ciu-Cio a gasit in sfarsit femeia potrivita si independenta.

Imediat se a fost inscaunata in fruntea listei candidatilor pentru alegerile parlamentare, pe buzele tuturor a aparut o intrebare:

CINE ESTE RAMONA CHIRIAC?

Daca toti, in afara de Ciolacu si Ciuca, se intreaba, inseamna ca nimeni n-o cunoaste. Si atunci, hai sa vedem cine e si ce vrea?

Pai cine sa fie? Mai bine zis, cine va inchipuiati ca poate sa fie?

Ramona Chiriac este Șefa Reprezentantei Comisiei Europene în Romania.

Cu aproape 20 de ani de experienta in afacerile UE, inclusiv la nivel local în România, Ramona Chiriac a fost consul general al României in Munchen din 2016 si face parte din serviciul diplomatic roman din 2008. Inainte de a avea aceste funcții diplomaticesti, a lucrat in administratia publica locala si centrala din România, unde s-a distins in special in pregatirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.

In cadrul Ministerului Integrarii Europene al Romaniei, ea a fost responsabila an special pentru promovarea valorilor UE.

Ramona Chiriac reprezinta Comisia Europeana la București din iunie 2021 și a avut ”o colaborare bună” cu coaliția de guvernare. Acest mandat a fost marcat de o atitudine extrem de prietenoasa a Comisiei Europene fata de guvernele PSD-PNL, pe fondul crizei pandemice și al sprijinului Romaniei pentru Ukraina. In perioada mandatului sau, Comisia Europeana a desfiintat Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV) în justiție. 

Cu alte cuvinte, Ramona Chiriac este omul Ursulei in Romania, ajunsa in capul listei de parlamentari europeni. Si pentru ca este primavara, se alatura celorlalti "ghiocei" care ne-au reprezentat in Parlamentul European, precum Siegfried Muresan, Rares Bogdan, Mihai Tudose si altii care au indeplinit cu supusenie toate "to do" listele primite de la Uniunea Europeana.

Si ne mai miram de ce nu ne baga nimeni in seama, in Schengen si in alte alea! Pai cum sa ne bage, daca pe listele noastre votam oamenii lor?

Monday, March 11, 2024

USR solicita sesizarea Comisiei de la Veneția privitor la comasarea alegerilor

Conform unui comunicat al USR, deputatul și președintele grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Iulian Bulai, a adresat o scrisoare lui Theodoros Rousopoulos, presedintele APCE, in care ii solicita acestuia sa sesizeze Comisiea de la Veneția referitor la modificările aduse legislației electorale prin ordonanța de urgenta adoptata de Guvernul PSD-PNL,  cu doar trei luni inainte de data alegerilor.

In scrisoarea inaintata lui Theodoros Rousopoulos, USR arata ca OUG pentru comasarea alegerilor a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu numai trei luni înainte de data organizării alegerilor. Totodata, Executivul a ales varianta ordonanței de urgență in ciuda faptului ca legislația electorala nu poată fi modificată decat printr-o lege daca modificarea presupune restricționarea unor drepturi electorale. Ori, OUG 21/2024 tocmai acest lucru face,incalcand numeroase prevederi constituționale, printre care cele privind egalitatea în drepturi, dreptul de vot și dreptul de a fi ales.

Potrivit USR, respectiva ordonanta privează de dreptul de a vota pe tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani intre data devansată a alegerilor și cea inițială. Deasemenea, prin reducerea perioadei pentru inregistrarea unui vot pe baza reședinței chiar înainte de alegeri, se limitează semnificativ dreptul de vot al multor tineri, lucrători și persoane, care se bazau pe legislația existenta.

Sondaj: Piedone, pe primul loc la Primăria București

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda lui Nicușor Dan, 40,4% este scorul preconizat pentru Cristian Popescu Piedone (PPUSL) pentru funcția de primar general al Municipiului București.

Dupa Cristian Popescu Piedone, sondajul crediteaza cu șansa a doua pe actualul primar general Nicușor Dan, ca avand 39,3% din posibilele sufragii, urmat fiind de Sebastian Burduja, potențial candidat din partea Alianței PSD – PNL si Diana Iovanovici-Sosoaca.

Este foarte important de mentionat ca fostul primar al capitalei, Gabriela Firea, nu apare în aceasta analiza sociologica.

Din rezultatele sondalului mai rezulta ca 48,2% dintre respondenți considera că în momentul de fata Municipiul București se îndreapta într-o direcție buna, în timp de 47,5% considera că se indreapta intr-o directie greșita.

Deasemenea, luand in considerare pe repondentii care au declarat ca vor merge la vot pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti

  • 30,7% ar pune ștampila pe lista PSD,
  • 27,2% ar vota Alianța Dreapta Unită, 
  • iar 17,5% – PNL. 
  • partidul SOS este creditat cu 4,5%, 
  • AUR ar avea mai puțin, 4,1%.

Datele au fost culese în perioada 2-9 martie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), eroarea maximă admisa a datelor este de 3,27%, la un grad de incredere de 95%.

Dreapta Unită solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privitor la ordonanta despre comasarea alegerilor

Formatiunile politice care compun Dreapta Unita neaga constitutionalitatea OUG privind comasarea alegerilor 

Lderii coalitiei Dreapta Unită - Cătălin Drulă, preşedinte USR, Eugen Tomac, preşedinte PMP, şi Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei - vor depune luni 11 martie la Avocatul Poporului, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la OUG care reglementeaza comasarea alegerilor locale şi europarlamentare.

In sustinerea demersului, Dreapta Unită a identificat in aceasta ordonanta încălcări ale Constituţiei, precum şi ale unor decizii anterioare ale Curtii Constitutinale

Cele trei formaţiuni politice au anuntat ca demersul lor va avea loc luni, de la ora 11,00, la sediul instituţiei Avocatului Poporului, ocazie cu care cei trei lideri vor susţine declaraţii de presa.

Reamintimca in sedinţa extraordinara din 8 martie, Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenta care fixeaza procesul de organizare simultană a alegerilor locale  si europarlamentare, in data de 9 iunie.

Anterior, alte formatiuni politice au inaintat o contestatie catre Curtea Constitutionala

Sunday, March 10, 2024

Roșia cea Montană și Merele de Aur

În ciuda faptului că își pierduse ambii părinți intr-o zi de mare sărbătoare, Printesa Roșia cea Montană se facu foarte frumoasă. Orfană fiind, grija i-o purtau sfetnicii împărăției, care se nimerisără a fi toți niste oameni lacomi si necinstiți. Interesul lor era sa o marite cît mai repede, sa facă o nuntă mare cu multa veselie și cadouri.

La picioarele Domniței s-au întins mii și mii de pețitori, care mai de care de neam ales și cu pomisiuni de mărire. Sfetnicii de la curte iși frecau mainile de bucurie și nerabdare să găsească omul cel mai potrivit pentru o nunta cu ștaif împărătesc si un dar pe masura evenimentului.

Si, iată că cel dorit a apărut, un voinic fără pereche, un falnic cavaler îmbracat într-o canadiană. Atăt de mare a fost mulțumirea sfetnicilor, ca nu i-au dat fata si doar jumătate din împărăție, asa cum lăsaseră vorba parinții prințesei, ci 60%, ba chiar 81%, numai să fie toată lumea mulțumită.

Și s-a făcut o nuntă mare ca-n povești. Curțile împărătești au fost pline de oaspeți cinstiți cu bucate alese, cântece si dănțuială săptămâni în șir. Daruri și bănet curgeau din toate părțile, iar sfetnicii iși frecau mâinile a mare mulțămire.

La sfârșitul petrecerii, cum se obișnuiește in astfel de festivități, alesul cavaler îmbrcat în canadiana, și-a urcat mireasa pe cal si a pornit spre țara sa plină de promisiuni.

Numai ca la puțina vreme s-a aflat ca țara asta nu e chiar așa cum promisese cavalerul in canadiană. Ori din cauza asta, ori din cauza ca la curte sfetnicii s-au schimbat, treaba s-a sucit si împarația a cerut fata înapoi cu cele 89 de procente cu tot. Cavalerul în canadiană a protestat, și deoarece toata nunta se facuse pe cheltuiala lui a staruit sa primeasca merele de aur pe care Roșia cea Montană le primise de la parinți.

Discutii, certuri și scandaluri. Domnița Roșia cea Montană prinsă la mijloc fără voia ei, in pericol să rămâna fără merele de aur. De onoare, nu mai vorbim.

Si, iată ca înca o dată norocul a zâmbit marilor sfetnici ămparatești. Un alt cavaler, dintr-o tara numita Montana mai plină de promisiuni, s-a luat de piept cu acel cavaler in canadiană, dovedindu-l mincinos.

Din nou, toata lumea mulțumită. Noul cavaler pentru că acuma el urma la rând să primescă frumusețea prințesei Roșia cea Montnă, impreuna cu procentele de împărăție și cuvenitele mere de aur. Domnița încântată că a scăpat de canadiana cea veche plină de vorbe goale. Plus ca nu trebuia sa-si mai schimbe actul de identitate deoarece noua țară Montana se cam nimerea în nume cu natala ei Montană. Despre sfetnici, ce să mai vorbim, erau cei mai bucurosi. Cavalerul din Montana, avea tot ce trebuia: farmec, avere si putere. Atât de mare era puterea lui ca le-a promis sfetnicilor că nu vor fi schimbați timp de 10 ani de la curtea impărătească.

Saturday, March 9, 2024

A venit momentul sa construim pentru Romania

Aflat in misiune la Iasi pentru a-l inscauna pe noul sef de filiala PSD, prim-ministrul iolacu le-a spus membrilor ca nu a decis daca va candida la alegerile prezidenţiale, adaugand ca va hotarî împreuna cu colegii de partid. 

In plus, liderul social-democrat a umplut inimile audientei de bucuria urmatorului discurs: ”Nu trebuie să ne mai ţinem cu mainile de functii. A venit momentul să construim pentru Romania. Nu stiu dacă voi candida ca preşedinte. Nu am hotărât acest lucru. Cred că trebuie să hotarasc cu colegii mei, dar şi cu mine însumi. Dar ce îmi doresc este un preşedinte care să construiasca. Am pierdut prea mult timp certandu-ne”.

Cum era de asteptat, premierul Ciolacu face primii pasi pe Romania educata. Se vorbeste ca, purtat de mana educata, PSD-ul in buna masura ar obtinut ce a vrut. Formatiunea lor pierde puțin și câștiga foarte mult. Sa vedem ce surprize rezerva viitorul. Fie vor avea un presedinte, fie vor avea un premier, vor fi partea unei guvernarari pe termen lung. Iar pe ei asta îi intereseaza cel mai mult si ii va face cat se poate de fericiti, pentru că vor avea acces la resurse pe o perioadă indelungata in care economiile vor intra intr-o mare suferința.

Coalizarea si comasarea va face ca istoria sa fie doar un instrument de care coalizatii majoritari se vor servi pentru a construi o stare de fapt de care sa profite. Functii, resurse, butoane ... Macar din minim respect, numele Romaniei nu ar trebui pronuntat.

Influenţa ştirilor false asupra alegerilor

Întrebaţi în ce măsură consideră că alegerile din 2024 (europarlamentare, locale, parlamentare si prezidenţiale) vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false, cei intervievati au raspuns astfel

  1. 34.2% spun că în foarte mare măsură,
  2. 37% în mare măsură, 
  3. 19.4% în mică măsură, iar 
  4. 7% deloc. 
  5. 2.3% nu ştiu sau nu răspund.

1. Cred că alegerile din 2024 vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false în foarte mare măsură mai ales: 

  • votanţii AUR şi ai ADU, 
  • cei cu vârsta între 30 şi 45 de ani, 
  • persoanele cu studii superioare, 
  • gulerele albastre sau albe, 
  • angajaţii la privat.

2. Sunt de părere că alegerile din 2024 vor fi afectate de dezinformare şi ştiri false în mare măsură mai ales: 

  • votanţii AUR, 
  • tinerii sub 30 de ani şi persoanele cu vârsta peste 60 de ani, 
  • locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare şi din regiunea Nord Vest. 

Votanţii PSD-PNL, persoanele cu educaţie primară, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei din regiunea Sud-Est sau Centru, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat cred într-o proporţie mai ridicată decât media că alegerile din 2024 vor fi afectate în mică măsură sau deloc de dezinformare şi ştiri false.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Friday, March 8, 2024

"Victoria" liberalilor de la Congres ne umileste inca o data

Goarnele liderilor PNL au sunat miercuri, 6 martie, ”victoria” României în lupta sa dreapta pentru aderarea deplină la Spațiul Schengen. Cum s-a reusit? Simplu: prin obtinerea votului delegatiei austriece pentru manifestul PPE, manifest care prevede integrarea cat mai curând posibil a României la spațiul Schengen. 

Rares Bogdan, Siegrfried Muresan, Nicolaie Ciuca, insusi presedintele Johannis s-au declarat victoriosi asupra impotrivirii austriece. "Blocajul a fost depasit" sunau surle si trambite, urmeaza sa negociem in continuare pana cand ne vom atinge scopul. Geaba de pe scarile Palatului Cotroceni, cancelarul austriac sughita in continu "Nein", noi neam facut pres umil in fata lui pentru ca, de, tragem nadejde sa ajungem sefi de NATO sau de alte alea, asa ca papa-cucu interesul Romaniei.

De ce manifestul PPE este un balon de sapun, ca sa nu zic o minciuna?

1. Manifestul este doar exprimarea unei pozitii, a unei pareri sau cel mult o recomandare. Nu are nicio putere executiva. Au fost mai multe recomandari si rezolutii de acest gen de care nu s-a tinut cont. Cu alte cuvinte, ca sa inteleaga tot poporul, am obtinut o frectie la un picior de lemn

2. Votarea lui in unanumitate ascunde o minciuna. In momentul votului, delegatia austriaca nu era in sala. Votul a fost unanim, dar cei care care n-au fost (deliderat) in sala n-au nicio legatura cu el, confirmand ca nu si-au schimbat parerea.

3. Partea liberala a Austriei n-are nicio obligatie in a sustine pe mai departe acest manifest de aderare. De fapt, ea s-a abtinut ca sa nu fie impotriva si sa nu strice solemnitatea momentului.

Se vede limpede ca, "Victoria" liberalilor de la Congres ne umileste inca o data. Dar parca mai conteaza ... Traiasca alegerile europarlamentare si aveti grija ce a ordonat Weber de la tribuna Congresului: nu votati pe altii

A ramas ca-n tren

Joi 7 martie, presedintele Johannis a avut o intalnire cu cancelarul Austriei Karl Nehammer. Dupa primirea la Palatul Cotroceni, presedintele a declarat senin ca cele doua parti ”au convenit să continue procesul de aderare deplină a României la Schengen”

Pe de alta parte, cancelarul austriac a postat pe X ca pozitia tarii sale, si implicit a alui, ramane neschimbata, fiind foarte clar ca in prezent sistemul Schengen nu functioneaza si nu poate fi luata in discutie extinderea lui.

Daca presedintele Johannis nu a oferit niciun indiciu privind mersul tratativelor, Nehammer ne cam spune unde sta intepenita problema. Potrivit postarii sale, companiile austriece ”sunt puternic implicate in Romania şi creeaza multe mii de locuri de munca”, in timp ce ”mulţi cetateni români lucrează în profesii de asistent medical in Austria ajutand persoanele care au nevoie de îngrijire”

E limpede cam unde bate austriacul. De fapt sunt cam putine companii austriece implicate in Romania astfel incat spatiul Schengen sa functioneze. Daca mai invitam si alte companii la masa bogata, s-ar putea sa putem sta de vorba.

Si presedintele isi face visuri cu un post european, iar despre Schengen nu-si bate capul

Ne amagim ca Manifestul PPE privind sustinerea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu a avut voturi impotriva. Fals si dezinformare! In momentul votului, 'intamplator' toti austriecii au iesit din sala si nu au putit vota. Cei ramasi au votat pentru in unanimitate, numai ca cei cu care avem de furca erau la o sueta, si vor vota cand si cum trebuie.

Thursday, March 7, 2024

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români cred că în ţară lucrurile se îndreaptă în direcţia greşită. Pentru 60,4%, viața e mai grea

Asa cum releva sondajul, alianta PSD + PNL nu trece de 50%, obtinand in fapt doar 43%. Daca in toamna iese scandal cu recalcularea pensiilor, procentul va scadea si cele doua s-au unit degeaba. Au nevoie de un al treilea pentru a fi majoritari

Dar pana atunci, sa luam aminte la alte semnalizari din partea sondajului.

Conform datelor din sondajul realizat la comanda News.ro., 

  • peste 70% dintre cetatenii romani cred că in România lucrurile se indreaptă fix intr-o directie gresita, 
  • un procent asemenator considera ca in lume lucrurile se îndreapta intr-o direcţie greşita. 
  • peste o treime dintre români spun că viaţa lor este mai bună decât în urmă cu cinci ani, 
  • mai mult de 60% spun că viaţa lor este mai grea decât în urmă cu cinci ani, 
  • procentul celor care cred că peste cinci ani viaţa lor va fi mai bună este similar cu al celor care consideră că peste cinci ani viaţa lor va fi mai grea.

Facand o comparatie cu sondajul INSCOP din 2022, 

  • ponderea acelor romani care cred că tara se îndreapta intr-o direcţie buna a fost in crestere usoara, 
  • opiniile cu privire la direcţia inspre care se îndreaptă lumea sunt constante,
  • evaluarea calităţii vieţii din prezent comparativ cu acea situaţie existenta in urma cu 5 ani releva o creştere a percepţiilor favorabile, in raport cu măsuratoarea din 2022,
  • strict privind la datele pe 2024, ponderea celor care cred că viaţa este mai grea in prezent decât in urmă cu 5 ani este cu mult mai mare decat a celor care cred că viaţa este mai buna.
Intentia de vot

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 

  • 12.5% dintre români au ales 1, 
  • 1.2% au ales 2, 
  • 1.2% au ales 3, 
  • 1.4% au ales 4, 
  • 5.7% au ales 5, 
  • 2% au ales 6, 
  • 5.6% au ales 7. 
  • 6.4% indică 8, 
  • 4.7% 9,
  • 59.1% indică 10 si
  • 0.2% nu ştiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare, raportat la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă, este de 75.3% din total eşantion, în timp ce la alegerile locale intenția de vot este de 83.5% din total eşantion

Bataia de joc a PPE

S-au strans la Bucuresti 2000 de reprezentanti din peste 40 de tari europene intrunind Congresul Partidului Popular European, printre care se vor numara persolnalitati de mare anvergura precum preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne. Sunt deasemenea prezenti preşedinti de partide din partea PPE, precum şi comisari europeni care fac parte din familia politică a popularilor europeni.

Programul Congresului cuprinde strategia si masurile adecvate pentru alegerile pentru Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European, dar are pe ordinea de zi si alegerea principalului candidat al partidului pentru functia europeana, care nu este altul decat Ursula von der Leyen.

Deci, important este ca Ursula sa mai ramana inca 5 ani in fruntea Uniunii Europene. Nu a fost destul ca ne-a tinut in case pentru o pandemie inchipuita. Nici macar faptul ca a pus la cale marele jaf al vaccinurilor anti-Covid. Nici semnalul de peste ocean conform caruia Victoria Nuland este aruncata peste bord, nu modifica, inca, hotararea Congresului, desi Ursula pierde astfel marelei ei sustinator. Trebuie sa fim solidari, ne ordona Martin Weber, nu degeaba am dat atatea milioane pe apa pandemiei

Tot la Congresul PPE vine si cancelarul austriac Karl Nehammer care ne va striga parlamentar in fata ca nu acceptă extinderea Schengen, cu alte cuvinte ca se va opune in continuare ca Romania sa intre in acest spatiu si cu frontierele terestre. Simpatic, nu? Ne injura la noi acasa si noi ii pupam inelele de pe mana. Si o facem in liniste, sa nu stricam linistea din jur.

Un grup de protestatari au incercat sa atraga atentia asupra problemelor generate de cerealele care curg din Ukraina cu nemiluita. Binenteles ca agera si vigilenta Jandarmerie s-a opus cu indarjire ca acestia sa poata ajunge unde si-au propus. Pai, daca nu ne dam noi cu tesla peste picioare nu ne simtim bine. Isi bat ei joc de noi cat cuprinde, dar nici noi nu stam cu mainile in san.

Ne mai facem bine? 

Nicidecum. Am pus totul la pamant ca sa primim o slujbulita bine platita pe la NATO sau Consiliul Europei.

Chiar daca Magiun ne-a promis ca in scurta perioada va curge lapte si miere, eu raman la parerea ca se referea, de fapt, la petrolul OMV si aurul Rosia Montana

Wednesday, March 6, 2024

Alegerile sub lupa Consiliului Concurentei

 In perioada imediat urmatoare, AUR urmeaza sa demonstreze că alegerile sunt de fapt o afacere ca oricare alta. Prin urmare va sesiza Consiliul Concurentei pentru "practicile neloiale făcute de PNL și PSD în privința alegerilor, care ar fi trebuit să fie libere și democratice", considerand ca autoritatea sesizată are drept de verificare și sancțiune.

In opinia liderului AUR, aceste acțiuni programate ale PSD și PNL nu reprezinta altceva decat o practica pusa cap la cap de aceste partide, sancționata legal, de denaturare a concurentei si de acaparare a pieței electorale. 

În sesizarea depusă la Consiliul Concurentei se spune ca AUR a constatat următoarele:

  1. - Făcând uz de poziția lor dominantă pe piața din România, aceste persoane au întreprins, într-o manieră abuzivă și concertată, acțiuni neloiale al căror unic scop a constat în concentrarea puterii, cu grav impact asupra mediului concurențial.
  2. - Coniventa acestor două partide a dat naștere unei situații monstruoase, de acaparare totalitara a puterii de stat si de mentinere fortata a acesteia, concretizata prin instituirea, interpretarea si aplicarea unor norme legale exclusiv în interesul lor, în dauna celorlalte partide și a cetatenilor romani, în ansamblu. 
  3. - De asemenea, au condus un atac concertat asupra celorlalte partide și asupra susținatorilor acestora, i-au intitulat pe aceștia ca fiind „extremiști” și ca doar colaborarea PSD-PNL va salva România.

De la tribuna Congresului PPE, Manfred Weber ii ursuleaza pe romani

Participand cu ocazia Congresului PPE, miercuri 6 marie, la o conferinta de presa, alaturi de liberalii romani Siegfried Mureșan și Emil Boc, liderul PPE Martin Weber, le traseaza o sarcina importanta cetatenilor Romaniei: "Nu trimiteți extremiști în Parlamentul European. Vor fi de partea lui Putin" 

Pana la aceasta interventie a lui Weber, eu nu stiam ca Putin este in Parlamentul European. Dar, ma rog, cat traieste omul, tot invata. Totusi Dl Martin ne lasa in ceata pentru ca nu ne spune cine e extremistii, ca sa nu le dam sufragiul. Dar ne lasa sa intelegem ce vrea ei: sa destabilizeze.

Imi dau seama ca pericolul este imens. Ori de cate ori Putin se va ridica si va face vreo propunere, extremistii, in principal cei veniti din Romania, se vor grabi sa aplaude si sa aprobe. Se va crea haos, o atmosfera antidemocratica.

Din ceea ce spune liderul PPE, se desprinde si mesajul plin de tâlc, "Votati-i pe ai nostri, pe populari" ca ei e cuminiti si disciplinati, n-au ochi sa-l vada pe Putin si au o incredere nelimitata in Ursula si vaccinurile de la sotul ei.

Fara a face vreo referire la milioanele de vaccinuri anti-Covid, Weber a mai precizat ca "Viziunea europeană a EPP este una a solidaritații. Vrem să pastram Europa unita, sa ne ajutam unii pe altii, mai ales după criza de coronavirus".

Mare scarba si Putin asta, abia ce trecu criza si incepu cu batul printre gardul popularilor.


Miza Comasarii Alegerilor: Locuri Caldute

Guvernantii si-au facut treaba. In lunile care urmeaza trebuie ca autoritatile locale sa-si insuseasca si apoi sa puna in aplicare modificările pe care coalitia aflata la guvernare le-au făcut in desfasurarea calendarului de alegeri.

Incepand cu luna martie incete strangerea de semnături pentru ambele runde de alegeri și, deasemenea, începe derularea procedurilor premergătoare zilei în care oamanii se duc la vot. Pentru campania alegerilor europarlamentare strângerea de semnături începe pe 9 martie, iar pentru cele locale începe pe 26 martie. Realmente sunt niste birouri electorale diferite, apoi in ordine, președinți de secție diferiți, operatori, care verifică votul multiplu, diferiți. Si asa mai departe

In felul acesta, luand in consideratie partea administrativă este posibil ca volumul de muncă să se dubleze, si prin urmare vor fi cheltuieli mai mari și nicidecum mai mici, cum au argumentat liderii coalitiei care au militat în favoarea comasării. 

Care este miza acestei comasari

In primul rand, datorita interesului local, se atrag voturi in favoarea celor aflati la guvernare. Voturi pentru alesii locali, dar si pentru cei de pe listele europarlamentare. De aici apare si al doilea interes major al comasarii. Un rezultat bun la europarlamantare asigura celor care il obtin mai multe locuri caldute sub aripa ocrotitoare a UE.

Nu este vorba numai despre posturi de europarlamantari, ci si de altele, poate mult mai caldute, care se obtin cu ajutorul majoritatii din Parlamantul European. Daca ai un scor bun in tara ta si ajuti la formarea unei majoritati in Parlament de la Strasbourg, poti cere posturi de comisar, de reprezentant, de observator, de multe altele. 

Ca tot romanul impartial, presedintele Johannis isi doreste un post la inaltimea unui fost presdinte de tara. Ar dori sa fie noul Secretar General NATO. Se fac negocieri si aici si acolo despre care vom discuta mai pe indelete intr-o postare viitoare

Tuesday, March 5, 2024

In cautarea Generatiei de Aur

 După ce PNL a anunțat că-l testează pe fostul fotbalist Ionuț Lupescu pentru Primăria Capitalei, Eduard Hellvig, si-a exprimat parerea ca vedetele „devin peste noapte politicieni și se numesc independenți”. 

Fostul director al Serviciului Român de Informații a scris într-o postare ca oamenii deja s-au saturat de „ăștia de-acum”, iar un bling-bling din afara cercului nu are cum să fie mai rău decât ei. Sunt astfel măsurate nume diverse cu lipici la electorat, urmând ca știința politicii să vină pe parcurs, cum ar veni ca o specializare la locul de muncă. Ideologia este pusă între paranteze sau dacă nu vine, nu e bai. Omul cu cifre bune devine peste noapte că are «anvergură politică».

Avantajul acestor „oameni noi” este nu au nimic de pierdut și nicio carieră sau reputație de apărat. Ei pot dispatea in neant la fel de usor cum au si aparut. Si istoria e plina de astfel de exemple doar dacă te gandesti la un Ronald Reagan sau un Volodimir Zelenski.

Contestarea la Curtea Constitutionala

 Formatiunile politice USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, considerand ca legea adoptată de PSD, PNL şi UDMR, a fost facuta cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice.

 Dupa parerea clor doua partide, legea pentru devansarea cu până la 3 luni a termenului alegerilor prezidenţiale este nejustificată şi nefundamentată şi aduce atingere unor drepturi constituţionale fundamentale, precum dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, precum şi principiului egalităţii în drepturi. 

Concret, modificarea termenelor cu puţin timp înainte de desfăşurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaţilor, cetăţenilor şi opoziţiei. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. 

In acelasi timp, legea afectează egalitatea de şanse, favorizând acele partidele aflate la putere sau candidaţii cu resurse mai mari, în detrimentul candidaţilor sau al partidelor neaflate la putere, care şi-au făcut strategiile electorale bazându-se pe legislaţia în vigoare.

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor pentru alegerile prezidenţiale cu doar 6 luni înaintea datei vehiculate pentru acestea încalcă principiile previzibilităţii normelor şi stabilităţii juridice., conform celor mentionate de Comisia de la Venetia

Indiferent cât de „escroci sunt”

G4Media pune la dispozitia celor interesati o inregistrare audio in care liderul partidului extremist AUR poate fi auzit dand colaboratorilor sai o indicatie foarte pretiosa:"Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt, țineți-i sub monitorizare, dar primiți-i pe toți pentru că anul acesta se termină în decembrie, nu în iunie și avem nevoie de fiecare vot ca să batem PSD și PNL".

Liderul partidului etremist se adreseaza astfel coordonatorilor de campanie, cu referire directa la racolari din structurile altor partide.

Aur, care are o slaba reprezentare in teritoriu din cauza ca nu are structuri dezvoltate, are nevoie de oameni in sectiile de votare si birourile electorale.

George Simion a declaratca inregistrarea nu este reala, fiind o contrafacere,  insă o sursa internă AUR de pe WhatsApp, care a primit înregistrarea audio, a confirmat că aceasta este autentică.

Mai mult, G4Media a verificat autenticitatea inregistrarii folosind programul Adobe Audition. A naliza spectrala rezultata arată că nu sunt goluri sau artefacte ciudate care să indice o tăiere sau o îmbinare în înregistrarea audio. Totodată, nu există semne vizuale de tăiere în spectru.

E clar ca partidul anti-sistem este in mare degringolada, fiind parasit incet-incet de tot mai multi din cai care formau ce ceva timp in urma o alianta.

Intre stuful si stafful politic

 Greu de inteles felul in care se transaza lucrurile in coalitie. Declarativ, asistam la un fel de intelegere Ciu-Cio, in care Ciu face nazuri de fata batrana si expirata, iar Cio se lasa fermecat de perspectiva de a intra in randul nobilimii casatorindu-se cu fata cea saraca.

Constata cineva ca aceasta aglomeratie politica s-ar preocupa de starea in care se afla tara si locuitorii ei? Vorbeste cineva despre un plan de guvernare valabil pe 10 ani, din care sa rezulte de ce si cat de bine o vor duce, cei care vor mai apuca, in urma acestei guvernari? Asistam in permanenta la o lupta intre persoane, candidati ii numesc ei, in spatele carora se ascund de fapt interese pur politice de a ramane conectati la putere si resursele rezultate din contractele incheiate cu puterea. Pana acum, se discuta doar cine si cum se va capatui in uurmatorii 5-10 ani, prin parlamanete sau primarii, prin birouri europene.

Incercand sa ne inoculeze ideea ca s-au unit de grija noastra si a tarii, Ciu-Cio pun de fapt bazele unui partid unic care sa stea calare pe sitiatie zece ani de acum inainte. Nu ne intreaba nimeni daca suntem de acord cu asta. Mai mult, ni se flutura permanent pericolul partidelor extremiste care ar da socieatatea romaneasca inapoi cu zecile de ani care ne-au facut ascultatori fideli si cuminti ai celor de la Bruxelles.

Deocamdata, mie mi se pare ca PNL a obtinut tot ce si-a dorit. Nu a dat nimic din ce avea si si-a astupat gaurile din cascaval. Era clar ca Ciu conducea o formatiune politica in pierdere de viteza. Au reusit sa mearga impreuna pe listele euro[arlamantare, impartind oarecum frateste roadele muncii. Daca listele vor cuprinde, alternativ, cate un candidat de la fiecare formatiune in parte, Ciu va castiga un minim de 3 mandate la care altfel nu ar avea dreptul sa spere.

Ce castiga Cio? Asta numai el stie. Daca se lasa imbatat de promisiunea ca va fi sustinut la prezidentiale, este in mare eroare. Dupa ce PNL isi va rezolva problemele la UE si Bucuresti, in toamna Cio va avea de infruntat doua probleme majore

  1. nu va mai exista interesul pentru un candidat comun la Cotroceni
  2. pensionarii vor realiza marea pacaleala a recalcularii si vor duce PSD la un scor parlamentar jenant.

Poate ca asta este misiunea lui scrisa intr-un 'to do list'. Daca sunt pareri impotriva, se scotoceste prin stuful politic si copiii se asaza linistiti in banci.

Monday, March 4, 2024

România nu mai are timp de proiecte mici

Intr-un discurs in fata sustinut la AmCham CEO Business Forum, in fața unor reprezentanti ai unor companii americane, Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a aratat a fi de parere ca dinamica economică și provocările de securitate sunt atât de mari incat este nevoie mai mult ca oricand ca Romaniasă arda etape și sa accelereza proiecte majore.

Pentru a se intampla aceste lucruri este nevoie de investitii, Romania are nevoie de corporatii mari cu experienta ca parteneri solizi si de incredere. 

Iar acestea nu se pot face doar pe vorbe. Este nevoie de garanții ferme și de predictibilitate si Romania este gata sa ofere o dublă garanție, atât fiscal-bugetară, cât și de ordin politic. 

  • Va oferi reglementări eficiente pentru facilitatea afacerilor,
  • Nu va mări taxele,
  • Nu se va abate cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite cu Comisia Europeană în PNRR,
  • Nu va parasi vreo secundă traiectoria setată pentru aderarea la OCDE. 

Pana si decizia coalitiei privind comasarea si devanarea calendarului electoral este prezentata de premier drept o strategie care isi propune sa nu pericliteze atingerea dublului obiectiv național strategic propus

  • finalizarea PNRR și 
  • aderarea la OCDE

Aici, a adus-o bine din condei. Nici vorba de slujbele grase care s-au pus la cale de coalitia Ciu-Cio. Iar de companii puternice avem nievoie pentru ca mai sunt inca multe de vandut in tara asta si nu este timp de pierdut cu proiecte mici

Sunday, March 3, 2024

Cine-i fraier si munceste ...

 ... ori e prost, ori nu gandeste

Motivatia pentru munca sau mai degraba lipsa ei a devenit, pare-se, obsesia unei generații. O genaratie bolnava de suficienta, obisnuita sa serveasca micul dejun dupa ora douasprezece.

“Abia mă târăsc dimineața…”
“Nu am chef.”
“Nu mă simt deloc motivat.”
“M-am săturat.”

La nivelul Uniunii Europene. Romania are cea mai mare pondere a tinerilor (varsta 15-29 de ani) care nu vor sa munceasca. Acesta este cu siguranta un lucru rau, dar și mai rau este ca în ultimii 10 ani aceasta pondere aproape ca s-a dublat. Statisticile arata lar ca in ultimii ani, tinerii refuza sa mai plece din casa parintilor. Chiar daca au o varsta care ar impune acest lucru, ai  nostri tineri prefera sa ramana langa mama si tata, sa se aboneze la resursele lor financiare si sa se odihneasca stiindu-se faptul ca s-au nascut deja obositi.

Fenomenul nu este caracteristic doar societatii romanesti. Se pare ca este un trend sintetizat foarte bine de Kim Kardashian, care spunea că „nimeni nu mai vrea să lucreze în zilele noastre”

Si semnalele vin de peste tot. Un sondaj atentiona ca in Marea Britanie, unul din zece tineri care nu-s integrati in piata muncii, nici nu are de gand sa o faca.

Noi, cei mai de moda veche, credem ca a trai fara a avea un loc de munca este practic imposibil. Constatand sa sentimentul anti-munca este intr-o continua crestere, ne punem o intrebare fireasca:

Oare, cum va arata viitorul?

La intrebarea asta nu stiu sa raspund, pentru ca raspunsul sta in puterea generatiei tinere de acum, generatie care va fi la conducere in 10-15-20 de ani. Daca nu cumva vor renunta la orice vocatie de a se implica in treburile societatii, ca si asta e tot o munca.


Deja s-a stabilit presedintele.


Moromete: -  Pe ce te bazezi?

Coalitia Ciu-Cio negociaza din greu in folosul poporului.
Acesta poate sa stea linistit, pentru ca pe listele cu cndidati vor fi numai persoane de valoare, care merita pe deplin increderea formatiunii politice si a altor formatiuni.

Cum s-a ajuns la acestea? Simplu, numarand din doi in doi pana la zece si apoi, schimband pasul, numarand din patru in patru. Nimeni nu s-ar fi gandit ca o chestie asa de simpla se afla chiar sub nasul nostru. Nici macar descoperitorul penicilinei.

S-a rezolvat si postul de Presedinte. Domnul Magiun va avea de ales intre Primaria Capitalei si a fi Prim-Ministru in continuare. Ciuca al nostru isi va atinge visul de a fi presedinte (interimar) pentru o toamna care va curge linistit si parlamentar printre noi.

Cine va fi Presedinte? Aici este tot smerchezul. Pentru el se depun eforturi considerabile. Am zis "EL"? Iertare, va fi o "EA"

Pe ce ma bazez? Pe faptul ca in Aviatorilor 86 se lucreaza financiar de greu dupa gusturile si procurile ei, in timp ce EA, de la Bruxelles, ii supravegheaza sa nu consume cumva fonduri europene.

Saturday, March 2, 2024

Coalitia isi aminteste ca tara trebuie, totusi, guvernata

Coalitia inca nu a decis candidaturile la Primaria Capitalei. Poate fi un candidat comun, dar pot fi si candidaturi separate.

Deocamdata, fiecare formatiune politica a propus niste nume al caror impact va fi masurat cu ajutoerul unor sondaje. In momentul in care vor avea aceste rezultate, PNL si PSD vor discuta şi nominalizarea pentru candidatul la Primăria Capitalei. S-a convenit ca, în funcţie de încrederea pe care cetăţenii o vor exprima în sondaje, sa fie aleasa varianta fie a unui partid, fie a celuilalt, dar nu este exclus sa existe un candidat pe care sa il susţina ambele partide. In ideea de a asigura victoria in Capitala, varianta cea mai probabilă este a unui candidat comun, a declarat joi 29 feb Nicolae Ciolacu

In ce priveste drumul spre Cotroceni, liderul PNL spune că „este o altă poveste la care nu i-am deslușit firul". in sensul ca, deocamdată, nu a fost stabilit modul de desemnare a candidatului pentru functia de preşedinte al României.

Ciolacu a mai subliniat că la şedinţa coalitiei de luni vor fi discutate cu precadere subiecte care ţin de actul guvernamental, pentru ca, in ciuda alegerilor care ocupa un loc de mare interes, trebuie tinut cont ca exista o tara de guvernat

Viata ca un covrig

Speram ca astazi sa ma refugiez intr-un text relaxat de week-end. Pe nesimtite insa, m-a inconjurat previziunea electorala a Guvernului ca nimic nu va mai fi cum era pana in momentul in care traim. Gata cu toate necazurile si lipsurile de tot felul!  Alta economie, alte relatii intre cetateni, alte slujbe pline de bani, alte politici pentru salvarea patriei si celor care isi duc viata in cuprinsul ei. 

Se si vad primele masuri. In inalta sa intelepciune, Guvernul s-a aplecat inspre binele poporului si a dat un puternic pumn in figura celor care, nejustificat, a marit preturile la alimentele de baza. S-a plafonat astfel pretul la magiun, dand o imensa satisfactie acelora care stateau zile intregi la niste cozi infernale, sperand sa intre in posesia unui borcan cu preparatul plin de calitati energetice.

Vor urma cu siguranta intense dezbateri in sedintele coalitiei Ciu-Cio pentru a identifica si alte produse de stricta necesitate, ale caror preturi au incaput pe mana speculantilor, cum ar fi cartofii curatati si taiati la borcan sau batoanele de supa inghetata.

Peste toate aceste ingrijorari, Premierul Magiun ne linisteste cu ideea salvatoare a comasarii. Si chestiunea asta ne arata tuturor cat gandeste Domnia sa de adanc. Comasare, masa, sufragiu universale, dupa cum vine vorba lui Ipingescu :"sa nu mai manance nimeni din sudoarea bunioara a unuia ca mine si ca dumneata, care suntem din popor; adica sa saza numai poporul la masa, ca el e stapan."

Alta societate, ce mai, frumoasa si rotunda ca un covrig. In doi-trei ani ii depasim pe americani si vom fi fortati sa inventam mii de tertipuri ca sa le anulam vizele de Romania.

Friday, March 1, 2024

Sa fie, daca o cer interesele partidului

Presedintele Klaus Verner Johannis a castigat al doilea mandat anuntand electoratul ca va declansa o operatiune anti-PSD care urma sa asaneze viata politica si administrativa a tarii, in scopul de a pune in opera o "Romanie educata"

A fost un cec in alb, pe care Johannis l-a ceut si l-a obtinutt, dar pe care l-a scontat altfel decat promisese in campanie. Nimic in folosul electoratului, totul in folosul sau. A rezultat astfel o politica de delegitimare a instituției prezidențiale și o fisurare adanca a tesaturii democratice. 

Daca ne uitam atent la cei zece ani care sunt legati de numele Johannis, putem deslusi unele aspecte deloc imbucuratoare, dintre care cel mai ingrijorator lucru este acela ca cetatenii, au fost excluside la participarea politica. Folositi doar ca masa electorala care si-a executat rolul intre cele doua tiruri de alegeri, au fost ignorati total de presedinte.

Mutarea surprinzatoare de final, prin care PeSeDe a fost invitat la guvernare, demonstreaza ca cererea initiala a fost o manipulare, si evidentiaza doar interesul personal al presedintelui in obtinerea unei demnitati europene. Atat si nimic mai mult in afara de o educata desconsiderare.

Klaus Johannis nu a făcut declarații clare despre functia tintia, care este miza ei si care sunt avantajele pentru România. Nu a prezentat un proiect, nu a organizat o conferinta de presa în care să se explice, nu a trimis macar un comunicat. Totul pe muteste. In opinia sa nici măcar un simulacru de prezența pe agenda românilor nu a fost necesar.

Toată afacerea, ca o afacere este, a fost redusă la negocierea dintre el și guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu. Efectul a fost o listă comună la alegerile europene si validarea lui Marcel Ciolacu pentru candidatura la președinție contra propunerii pentru conducerea NATO.

Totusi, din toata chestiunea asta Ciolaca va iesi pacalit rau de tot. Ce s-a negociat pana acum este in avantajul lui Verner. In PNL deja se simte opozitia impotriva candidaturii lui Ciolacu la Cotroceni. Iar cuvantul lui Johannis nu face cat doua cepe degerate.  Cu sacii in caruta, va sughita iarasi PeSeDe.

Precum amicul Farfuridi, eu merg și mai departe și zic: trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi!

Buzduganul de la Bruxelles

Rares cel Bogdan tua si fulgera de la Bruxelles impotriva eventualei decizi de a trezenta candidati comuni la Primaria Bucurestiului si Cotroceni. 

La Europarlamentare merge, zice razboinicul, mai ales ca e si el pe liste si s-a invatat cu limba si obiceiurile de acolo. Si fara liste comune ar fi mai greu de ajuns.

In rest, este exclusa o sustinere comuna. dintr-un motiv simplu de inteles. PDL nu e capabil de a fi in stare sa-l bata le Neicusor Dan la Primaria capitalei. Iar PNL abia s-a obisnuit sa aiba floarea presedentiala la butoniera.

"PNL nu renunţă la a avea candidat la preşedinţia României, cum PNL consider că nu trebuie să renunţe la a avea candidat la Primăria Capitalei şi vă spun şi de ce. Pentru că un candidat al PNL poate să rupă voturi masiv din votanţii domnului Nicușor Dan. Un candidat PSD riscă, în cazul votanţilor PNL, să îi trimită în braţele lui Nicușor Dan </strong>şi nu este de dorit acest lucru, pentru că domnul Nicușor Dan este o calamitate pentru Bucureşti şi ar fi un dezastru ca domnia sa să mai continue să conducă Bucureștiul.