... ori e prost, ori nu gandeste
Motivatia pentru munca sau mai degraba lipsa ei a devenit, pare-se, obsesia unei generații. O genaratie bolnava de suficienta, obisnuita sa serveasca micul dejun dupa ora douasprezece.
“Nu am chef.”
“Nu mă simt deloc motivat.”
“M-am săturat.”
La nivelul Uniunii Europene. Romania are cea mai mare pondere a tinerilor (varsta 15-29 de ani) care nu vor sa munceasca. Acesta este cu siguranta un lucru rau, dar și mai rau este ca în ultimii 10 ani aceasta pondere aproape ca s-a dublat. Statisticile arata lar ca in ultimii ani, tinerii refuza sa mai plece din casa parintilor. Chiar daca au o varsta care ar impune acest lucru, ai nostri tineri prefera sa ramana langa mama si tata, sa se aboneze la resursele lor financiare si sa se odihneasca stiindu-se faptul ca s-au nascut deja obositi.
Fenomenul nu este caracteristic doar societatii romanesti. Se pare ca este un trend sintetizat foarte bine de Kim Kardashian, care spunea că „nimeni nu mai vrea să lucreze în zilele noastre”
Si semnalele vin de peste tot. Un sondaj atentiona ca in Marea Britanie, unul din zece tineri care nu-s integrati in piata muncii, nici nu are de gand sa o faca.
Noi, cei mai de moda veche, credem ca a trai fara a avea un loc de munca este practic imposibil. Constatand sa sentimentul anti-munca este intr-o continua crestere, ne punem o intrebare fireasca:
Oare, cum va arata viitorul?
La intrebarea asta nu stiu sa raspund, pentru ca raspunsul sta in puterea generatiei tinere de acum, generatie care va fi la conducere in 10-15-20 de ani. Daca nu cumva vor renunta la orice vocatie de a se implica in treburile societatii, ca si asta e tot o munca.
No comments:
Post a Comment