Tuesday, March 5, 2024

Contestarea la Curtea Constitutionala

 Formatiunile politice USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, considerand ca legea adoptată de PSD, PNL şi UDMR, a fost facuta cu încălcarea flagrantă a oricăror principii democratice.

 Dupa parerea clor doua partide, legea pentru devansarea cu până la 3 luni a termenului alegerilor prezidenţiale este nejustificată şi nefundamentată şi aduce atingere unor drepturi constituţionale fundamentale, precum dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, precum şi principiului egalităţii în drepturi. 

Concret, modificarea termenelor cu puţin timp înainte de desfăşurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaţilor, cetăţenilor şi opoziţiei. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. 

In acelasi timp, legea afectează egalitatea de şanse, favorizând acele partidele aflate la putere sau candidaţii cu resurse mai mari, în detrimentul candidaţilor sau al partidelor neaflate la putere, care şi-au făcut strategiile electorale bazându-se pe legislaţia în vigoare.

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor pentru alegerile prezidenţiale cu doar 6 luni înaintea datei vehiculate pentru acestea încalcă principiile previzibilităţii normelor şi stabilităţii juridice., conform celor mentionate de Comisia de la Venetia

No comments:

Post a Comment