Thursday, February 29, 2024

Si daca PNL nu aproba?


Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri la o televiziune calendarul complet al alegerilor, astfel, in cadrul sedintelor comune ale coalitiei, s-a cazut de acord asupra urmatoarelor date

  • 9 iunie – alegeri locale și europarlamentare, 
  • 15 septembrie – primul tur alegeri prezidentiale
  • 29 septembrie – al doilea tur alegeri prezidențiale, 
  • 8 decembrie – alegeri parlamentare

Marcel Ciolacu a mai precizat ca acest calendar mai trebuie aprobat și de conducerea PNL, duminica 3 Martie, dupa care Guvernul va trebui sa adopte o Ordonanta de urgenta care sa aduca reglementarile nesesare.

Intrebare intrebatoare: 
Daca pe 3 martie, conducerea PNL nu aproba calendarul, stergem si o luam de la inceput?

Timp ar mai fi. Trei luni din care una ar trebui pentru campania electorala.

Firea pune presiune pe Ciolacu

Ieri,cred, Marcel Ciolacu ne spunea cu subiect si predicat ca in urma dezbaterilor din coalitie, cel mai probabil la Primaria Capitalei va fi un candidat comun PNL-PSD.

Numai ca una e socoteala din targ, si alta e cea de acasa. Mie imi pare  rau de Ciolacu, si tocmai i-am atras atentia mai zilele trecute ca nu se simte prea bine

Si drept dovada, Gabriela Firea a anunțat in dimineata acestei zile - 28 feb 2024 - cu totul altceva, si anume ca Biroul permanent al PSD Bucuresti (organizație condusă de ea) a decis sa ii susțină candidatura la Primăria Bucureștiului.

Declaratia fostei primarite vine tocmai in contextul in care Nicole Ciuca o cam scalda, sustinand, spre deosebire de Marcel Ciolacu, ca PNL nu are inca o analiza finalizata și va continua să aibă discuții cu oameni de afaceri care au „performat în diverse domenii de activitate".

Actualul primar general al Capitalei, Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei), a fost declarat de sondajul CURS dat publicitatii duminica trecuta, ca fiind principalul favorit la alegerile locale, anticipnd ca ar putea fi votat de 36% dintre bucureşteni, in timp de Gabriela Firea (PSD) doar de 33%.

Wednesday, February 28, 2024

Miercurea Sirenelor

Miercuri, 28 februarie, incepand de la ora 10.00, a avut loc in municipiul București si din toate judetele din tara un exercițiul de alarmare publica pentru testarea si verificarea function arii sirenelor din capitala si teritoriu. Exercitiul s-a desfasurat sub supravegherea si organizarea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Exercitiul s-a desfasurat in scopul testari și verificari echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare in situații de protecție civilă. Conform planului au fost acționate sirenele de alarmare publică existente la nivel național.

Inştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizeaza in scopul dispunerii masurilor de protecție a populatiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.

Desi actionarea sirenelor poate genera disconfort în rândul cetatenilor, deprinderea modului de comportare si familiarizarea cu tipul urgentei anuntate sunt de un real folos intr-o situație limita.

In contextul acesta al disconfortului creat de sirene, Silvestru Șoșoaca, este barbatul cazut victima unei astfel de fiinte. Bărbatul despre care acum doi ani de zile Doamna Senator Diana Sosoaca spunea ca ii este sprijin absolut in tot ce face și că o iubește necondiționat, face stanga-imprejur si expune public niste dezvaluiri picante din viața lor intima. 

Silvestru sosoaca spune ca sotia sa obisnuia sa-si terorizeze vecinii cu tipete care ircau pana in tavan, Tutiroer le era frica de ea si se temeau sa faca reclamații.

"Nu au fost agresiuni fizice, spune soțul care amenință cu divorțul, dar verbale au fost, de decibelii erau pana la tavan. Vecinii nu s-au vaitat, le era tuturor frica de ea. Nu mi-a fost frica de ea, dar e imposibil să mai convietuiesc cu ea."

Piedone a aflat din ziare ca este in conflict de interese

A venit clipa in care trebuie sa lamuresc de ce blogul meu se numeste "Votare Comasare si Dosare"

Cred ca primii doi tereni transpar cu usurinta din postarile care le-am efectuat pana acum. Acum il voi explica pe cel de al treilea.

De fpt nu-l voi explica eu, ci Piedone. Si nu actorul, ci Primarul Sectorului 5 din Bucuresti, care tocmai a fost gasit gasit în conflict de interese de catre ANI. Conform comunicatului de presa, beleaua a pornit de la faptul ca Primarul și-a numit ginerele în Comisia pentru vanzarea spațiilor comerciale 

Piedone este insa de o alta parere: "Este extrem de suspect faptul că ANI face comunicate catre presa de o asemenea maniera la mai puțin de 48 de ore de cand mi-am anunțat candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei"

El este președintele executiv al PUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, și isi anunțase in week-end intentia de a candida la Primaria Capitalei.

SOS! Prafuri pentru Coana Mare!

Anul trecut, tot cam pe vremea asta, publicul american traia o mare emotie afland ca un cuplu care performa in cel mai urmarit serial TV s-a dezintegrat. Brusc, s-a aflat dintr-odata ca el, desi era in relatie de vreo 9 ani cu partenera, o traducea pe aceasta cu una din actritele (mai tanara) care performa in acelasi serial.

El a fost gasit de vina de majoritatea fanilor serialului, drept care si tradusa s-a cuplat cu unul mai tanar sa-si refaca in mod justificat viata cursa pe apa Sambetei timp de 9 ani. Ba chiar a avut un succes terribil (cu doi de "r" englezesti) intr-o piesa jucata in premiera pe Brodway .

Incet-incet insa, lucrurile au intrat in normal, serialul a fost reluat, cu aceleleasi persoane si personaje, singurele distributii producandu-se doar in cuplul principal.

Cam asa si pe la noi. Un partid este gata sa se rupa cel putin in doua pentru ca ea l-a exclus pe el din formatiune. Ea - ca el a fost aiurit de anumite structuri. El - ca ea si-a uitat pastilele pe noptiera.

Simpla telenovela, menita sa creeze emotie in bazinul electoral. Pana la urma se vor pupa in Piata Independenti. Ar fi si pacat, pentru ca cei doi pot ocupa primele doua pozitii pe lista de parlamantari (euro) si este foarte posibil ca formatiunea lor sa obtina aceste doua mandate. Cine ar da cu piciorul?

Mai nou, conspiratia a dospit in intensitate.  La biroul EI s-au primit niste plicuri continand o substanta suspect de alba care poate chiar sa explodeze. Sa nu mai vorbim, ca prin targ se zvoneste ca si clanta usii a fost unsa cu magiun. De ce magiun si nu altceva? Simplu, este mai ieftin pentru ca pretul lui a fot plafonat.

Char daca n-aveti alta treaba, nu va luati dupa fenta si ocupati-va de altceva. Situatia va reveni la normal in distributia telenovelei la intocmirea listelor de candidati. Sunt doar niste prafuri. Prafuri pentru Coana Mare.


Tuesday, February 27, 2024

PSD pe Cale sa Redevina ce-a Fost

Presedintele PSD a declarat public marti 27 Februarie ca in cadrul Coalitiei s-a cazut de acord ca la Primaria Capitalei sa fie un candidat comun PNL-PSD.

Daca luam in considerare sondajul CURS recent dat publicitatii, pentru a-l invinge pe Nicusor Dan variantele nu sunt prea multe. Sigur ca pe langa cekle evidentiate de CURS pot aparea multe altele in timpul care a mai ramas. Problema principala insa, imi atragea atentia un prieten de cafea, este ca aceasta optiune a candidatului comun, daca o exclude pe Gabriela Firea, este foarte toxica pentru PSD, putand duce chiar la intrarea lui in vrie politica

Conform CURS, adunand procentul Gabrielei Firea cu cel al lui Burduja, sau altul din acelasi bazin electoral, rezulta un numar peste al lui Nicusor Dan. In acest caz, PSD este pe cai mari, cu sanse deosebite de a-si impune un candidat proriu la alegerile presedentiale, candidat care poate sa si castige cursa pentru Cotroceni.

O alta varianta ar fi Piedone, care iarasi l-ar putea depasi pe Nicusor Dan. Dar in cazul acestei reusite, candidatul pentru Cotroceni inca se mai joaca. Sigur Johannis nu-l va accepta pe Ciolacu drept candidat comun, si in cazul in care se decide ca fiecare partid sa aiba candidat propriu, Ciolacu e in aer, pierde si cursa si partidul.

Cel mai horor scenariu pentru PSD este sa iasa invingator Nicusor Dan. 

Ciolacu va pierde candidatura comuna pentru Cotroceni si odata cu ea si partidul. PSD va intra in alegerile parlamantare complet dezarticulat si le va pierde cu gratie. Noul presedinte va numi un guvern cu PNL, USR si ce s-o mai gasi prin partea dreapta.

Citind inca o data ce-am scris, vad ca Ciolacu nu ar trebui sa se simta prea bine. Tot ce e sigur, din ceea ce s-a hotarat pana acum in Coalitie, este numai in favoarea PNL, iar pana la toamna va fi o lunga vara fierbinte. Mie, chiar mi se pare ca incet-incet i se trage presul de sub picioare, iar PeSeDe e pe cale sa redevina Ciuma Rosie. 

Daca as purta pantofii lui Ciolacu macar pentru un ceas, l-as invita pe Simion la o cafea.

Traseismul Politic - Minciuna in Interes de Serviciu

 Daca e sa vorbim despre traseismul politic al primarilor, viceprimarilor si al altor alesi locali, lucrururile se pot explica simplu de tot.

Miscarea nu este legata de culoare politica sau ideologie. Are o ratiune foarte practica.

Orice primar are nevoie de fonduri pentru a misca lucrurile in primaria sa. A misca lucrurile inseamna a face ceva care sa se vada. Dar pe langa ce se vede, exista si partea invizibila, pentru ca in spatele contractelor atribuite cu dedicatie, se ascund comisioane, parandaraturi, sponsorizari. Ca primar, asa faci rost de sustinere pentru alegeri viitoare: trebuie sa ai ce sa dai la schimb.

Iar banii nu sunt pentru toata lumea. Venind de la Guvern sau Consiliul Judetean, ei sunt dirijati catre primarii din parohie, cei ai opozitiei fiind lasati mai la coada. Mecanismul nu este specific numai unei formatiuni specifice, ci este o regula nescrisa a procesului electoral. Daca astazi partidul A detine Guvernul si/sau Consiliul Judetean, primarii partidului B aflat in opozitie vor fi tentati sa migreze. Altadata, cand partidul B va fi tartorele, va atrage ca un magnet primarii partidului A.

In acest moment al Romaniei, din aprox 3200 de administratii locale, 132 au primari care la alegerile comasate din iunie vor sa schimbe partidul. Cei mai multi cauta aripa calduta a PSD, care are Guvernul, dar sunt si situatii in care PNL atrage primari USR sau din alte partide.

Apare aici o problema sanctionata de Codul administrativ. Daca primarul Costica isi da demisia din partidul A pentru a candida din partea partidului B, conform Codului admonistrativ, el isi pierde postul. Cum alegerile locale sunt pe 9 iunie si candidatura trebuie depusa, inregistrata si sustinuta cu ceva timp inainte, ar trebui ca Primarul Costica sa-si dea demisia din partidul A, prin luna mai. In consecinta, isi pierde postul, care devine vacant, in luna mai. Dar, pentru ca localele anterioare au fost in septembrie pentru un mandat de 4 ani, tot Codul administrativ zice ca mandatul lui trebuie sa expire in septembrie. Ca rezultat, avem o perioada mai-septembrie de minim 4 luni in care la Primaria lui Costica e vraiste, pentru ca Costica de la partidul A a fost demis, iar Costica cel nou de la Partidul B, intra pe functie abia la inceputul lui octombrie.

Ce te faci in astfel de situatie? Sigur ca se gaseste o rezolvare prin amendarea Codului Administrativ, care sa gaseasca o exceptie de ochii lumii. Dar rezolvarea asta trebuie votata in Parlament si PNL nu prea este de acord deoarece pierderile din randul lor sunt foarte mari. Pana si Rares Bogdan a tunat si fulgerat de la Bruxelles zicand „Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseiști. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată".

Si premierul Ciolacu pare atins in coarda sensibila. "Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna în anii electorali. Şi nu e un fenomen inventat nici de PNL, nici de PSD, dar el se întâmplă acolo unde primarii nu se mai înţeleg, de obicei, cu preşedintele de organizaţie... Cu adevărat mi-aş dori să nu se mai întâmple astfel de lucruri fiindcă am intrat într-o cu totul altă logică, am intrat într-o logică de alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare şi cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliţiei"

Vom trai si vom vedea. Dupa declaratii, primarii de felul lui Costica ar trebui sa stea pe bara si primariile lasate vraiste. Dar, cum sa lasi 132 de comunitati locale in bataia vantului. Sunt sigur ca bunii nostri politicieni vor pune mai presus interesul comunitatii decat prevederile legii. Vor negocia, vor lasa unii, vor mai da ceilalti, intr-un final plin de patriotism, vor inchide ochii si vor vota modificarea. Numai de data aceasta, ca asa e in democratie.

Monday, February 26, 2024

O coalitie pe cale sa zguduie Romania

Se pare ca in politica a venit moda coalitiilor. Chiar daca unele par impotriva naturii, te faci frate cu dracul ca sa treci puntea.

Aflat in turneu electoral la Ploiesti, Orban al nostru anunta natiunea ca i s-a facut de cucui si ochi negru. Aspectele legate de participarea electorala inca nu au fost discutate in detaliu, dar, acolo unde se va dovedi a fi benefic, partidele care compun Dreapta Unita isi vor uni fortele.

Presedintele Dreptei Unite, a precizat raspicat ca nu este vorba despre o coalizare asa, de ochii-lumii, ci va fi una gandita din perspectiva calitatii candidatilor si echipelor

Forţa Dreptei a mai spus Orban, este un partid construit temeinic, care, atraand in aproape fiecare localitate oameni de inalta calitate, are deja candidaţi de primari în peste 700 de localităţi din România. Coalizarea nu este obligatorie in fiecare localitate din teritoriu.. Mai ales in localitatile, altele decat municipiile, organizatiile locale trebuie sa aiba liberatea de a alege cele mai benefice forme de angajare electorala

Fereste linia, vine Dreapta Unita!

CURS cu dedicatie speciala

Prin targ se vorbeste ca sondajul CURS din 25 feb 2024 este de fapt un mesaj cu dedicatie care urmareste sa intoarca privirile alegatorilor din capitala catre anumite puncte agreate de coalitia de guvernare Ciu-Cio

Care ar fi acele mesje?

In primul rand, sodajul se straduieste sa atraga atentia ca nimic nu s-a schimbat fata de ce era in urma cu 4 ani. In subsidiar, mesajul vrea sa spuna ca este cazul sa stam acasa pentru ca tot Nicusor iese din urne, oricat de mult ne-am stradui sa batem drumul pana la sectia de votare.

Posibil ca o astfel de abordare sa fie periculoasa, pentru ca multa luma ar putea sa o ia in serios. In consecinta, cei nelinistiti s-ar putea sa se linisteasca si invers.

In al doilea rand, sondajul le atrage atentia urmasilor lui Bratianu, ca daca vor sa mai ramana in carti, trebuie sa accepte, oricum, alianta cu PSD-ul. Pentru miulti, este clar faptul ca PNL este pe un trend coborator, in urma caruia s-ar situa cam pe la 12-14% in intentia de vot a populatiei.

Asta nu convine liderilor liberali de la bucuresti, dar mai ales, celor de la Bruxelles, in speta Doamnei Ursula. Aceasta si-a obtinut mandatul gratie majoritatii popularilor (in care intra si liberalii nostri) din Parlamentul European. Nu a fost usor, ba chiar a trecut la mustata cu vreo 5 voturi in plus. Acum, Ursula isi doreste un nou mandat si se straduieste sa puna in opera majoritatea care sa o favorizeze. Ori, tinand cont de fragilitatea celor 5 voturi, daca pierde pe ici-colo cate doi-trei parlamantari de orientare convenabila, visurile ei devin desertaciune.

In atare situatie, PNL este obligata sa accepte sa treaca strada la bratul PSD, sperand ca listele comune de la europarlamantare vor avea darul de aduce liberalilor romani macar 19-20% din mandate. Nu e mult, dar macar nu e o pierdere, si daca in fiecare tara se reuseste sa se calmeze caderea partidelor populare, Ursula are din nou sanse.

Volens-nolens, liberalii trebuie sa accepte fara riposta toate "golaniile" PSD, pentru ca, in caz contrar, vor ursulati de la Bruxelles, primind critici aspre, batai la fund si trageri de urechi.

Al treilea mesaj este ca  aceasta coalitie trebuie sa se mentina cu orice pret, pentru ca numai impreuna pot depasi candidatul Dreptei-Unite. Manipularea, zic gurile sparte din targ, vine pentru ca se afirma ca polul de dreapta ar fi principalul pericol, ascunzand ascensiunea AUR, pe care alte sondaje o duc pe la 35%. Sau poate ca li se pregateste acestora ceva, tot cu dedicatie speciala, telenovela Sosoaca fiind un exemplu graitor

Sunday, February 25, 2024

Ar trebui sa stii si tu cine minte

Ultimul sondaj CURS - publicat pe 25 februarie - are meritul ca valideaza o veche zicere a lui Warren Buffet, unul din marii afaceristi si filantropisti ai Americii, potrivit careia nu trebuie sa investesti intr-o afacere pe care nu o intelegi. In ce ma priveste, neintelegand acest sondaj, eu nu ar trebui sa votez.

Pata asta mi se pune din prima.pentru ca la întrebarea dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale pentru funcţia de primar general al capitalei, repondentii au raspuns in felul urmator:

  • 36% ar vota cu Nicuşor Dan (independent, susţinut de USR-PMP-Forţa Dreptei);
  • 33% ar vota cu Gabriela Firea (PSD);
  • 10% cu Cristian Popescu Piedone;
  • 8% cu Sebastian Burduja (PNL);
  • 8% cu Mihai Enache (AUR);
  • 5% cu Diana Şoşoacă (SOS);

Ce ma nedumireste este faptul ca in ciuda numeroaselor critici care il inconjoara pe actualul primar al Bucurestiului - numesc aici pe Dl Nicusor Dan - 36% dintre respondenti inca l-ar vota. Si incep sa ma intreb: 

Oare in Bucuresti se sufera intr-adevar de frig?

Si incep sa cred ca da, se sufera intr-un mod asa de groaznic, incat populatia a inghetat in atitudinea de acum 4 ani pe care nu o poate schimba din cauza ca au ramas intepeniti in oase si incheieturi. In ganduri, nu mai vorbesc. Ori, chestia asta cu frigul si lipsa apei calde este doar o gogorita.

Totusi, imi ofer o sansa de salvare afland ca din cei 1067 indivizi, rezidenti in Bucuresti, de peste 18 ani, care au fost chestionati, 50% - adica jumatate - au raspuns ca sunt nehotarati sau nu voteaza. Adica, cei 36% ai lui Nicusaor sunt de fapt 192 de persoane, cam 18% din totalul intervievat. 

Acuma, sigur, ceilalti stau si mai rau, dar eu unul nu inteleg cum poate fi punct de reper un sondaj oferit de 1067 de persoane intr-un oras care are cel putin 1.000.000 de rezidenti peste 18 ani.

Cineva mai destept ar trebui sa ne spuna cine minte. 

Posibilitatile sunt multiple, incepand cu sondajul si terminand cu cei care spun ca nu se vor duce la vot. Nici operatorii care au pus intrebari si apoi au prelucrat raspunsurile, nu ar trebui sa se simta prea bine.

Ciolacu si Tinutul Secuiesc: Doua Jumatati de Adevar Care Rezolva Normalitatea

Prezent la Casa de Cultura din Toplita, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a participat  sambăata 24 februarie 2024, la conferinţa judeţeană a PSD Covasna.

Binenteles ca a venit vorba si despre Tinutul Secuiesc, un subiect mereu actual care devine mai fiebinte in perioada alegerilor.

Luand cuvant in cadrul intalnirii, Marcel Ciolacu a oferit o excelenta solutie a problemei. A facut-o enuntand doi pasi care trebuie urmati si respectati de cei din zona, doua jumatati de adevar care, puse cap la cap, ofera solutia cea mai simpla si normala, ferita de orice impotriviri.

Prima jumatate a solutiei: este nevoie sa ne consideram si sa ne comportam oameni normali;

„Şi eu şi dumneavoastră vrem să ne creştem copiii într-o ţară normală. Pentru a face acest lucru, în primul şi în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată."

A doua jumatate a solutiei (pentru oamenii normali): trebuie sa respectam legile tarii 

"În Constituţie, România este un stat suveran şi niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul."

Ciolacu crede ca inflamarea cu ocazia alegerilor face parte din strategia de propaganda electorala, dar ca este o atitudine si abordare care nu tine de un lucru foarte simplu: in restul timpului copii merg si invata la aceiasi scoala, iar pe strada merg brat la brat o multime de familii mixte.

Concluzia lui a fost una simpla: "Haideți să terminăm cu prostiile"


Golaniada: Frate, frate, dar branza e pe bani

In birourile de la Bucuresti, coalitia PNL-PSD, altfel zis Ciu-Cio, merge brici. Se schimba calendarul alegerilor, se comaseaza, se fac liste cu candidati, se impart locuri caldute, se mai face cate un dosar, o perchezitie. Important e ca oamenii se inteleg si lumea este multumita.

In teritoriu se pare ca lucrurile stau un pic altfel. Si acolo e lumea multumita, numai ca mai apar si lacrimi pe obraji. In localitatile Romaniei oamenii sunt mult mai dependenti de administratia centrala decat de sedintele de coalitie, pentru ca banii care lipsesc prin primarii vin de la Guvern. Si Guvernul nu e o fiinta insensibila cum s-ar crede, isi ii\ubeste in primul rand copii sau pe cei din familie.

Nimic mai normal ca un Guvern condus de un prim-ministru PSD sa atraga membrii altor partide in preajma alegerilor. Altadata apele au curs invers. Si media oglindeste aceste lucruri cu prisosinta. Chiar il numeste poetic "traseism politic". Sunt localitati in care primarii basculeaza de la un partid la altul ca stergatorul de perbriz.

Recent, filiala PNL Timis a fost parasita de un numar mare de primari care si-au anuntat intentia unei candidaturi viitoare de pe listele PSD. Motiv de mare bucurie pentru Alfred Simonis, presedintele PSD Timis, care trambiteaza succesul pe toate tonalitatile.

Sambata 24 februarie, dar şi vineri, presedintele PSD Timis a anuntat că mai multi primari si viceprimari din judetul Timis, majoritatea din PNL, vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD.

In replica, Alin Nica, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a reacţionat in social media avrtizand ca aceste ”permutări in stil golănesc” vor fi sanctionate la alegerile locale.

”Felul în care preşedintele PSD Timiş înţelege să înceapă colaborarea stabilită zilele trecute la Bucureşti depăşeşte limita unei politici decente. Deputatul Simonis, sub ameninţarea candidaturii la Consiliul Judeţean Timiş, a prezentat de-a valma primari, viceprimari şi cam orice altă persoană dispusă să îl susţină, în speranţa că va recupera pierderile înregistrate în jocul de putere din interiorul PSD-ului. Plecarea unor oameni din partid este întotdeauna o pierdere, indiferent de situaţie”, a afirmat Alin Nica, sâmbătă, pe Facebook.

Dar nu e cazul de suparare! Asa e romanul, impartial, cu toate partidele si toate guvernele. Data viitoare, va fi invers.

De la Bucuresti, Marcel Ciolacu pune batista pe tambal: "astfel de lucruri se intampla in ani electorali acolo unde primarii nu se mai înţeleg cu presedintele de organizatie".


Saturday, February 24, 2024

Coalitia Ciu-Cio lupta pentru noi

Daca m-ar intreba cineva ce inseamna politica, as rsapunde fara ezitare ca este o exercitare a puterii.

Problema este de unde vine aceasta putere si la cine ajunge.

Exista o putere pe care o capatam in salile de sport in urma unor exercitii lungi si anevoioase. Dar,  atunci cand ne incordam muschii, ceimai slabi se dau respectosi la o parte.

Exista o putere pe care am primit-o pentru ca i-am invins pe cei din jur in urma unor lupte sau criterii. Suntem un campion le box sau castigatorul unui concurs televizat "Cine stie castiga".

Exemplele ar putea continua definind puterea in cat mai multe feluri. "Puterile" de mai sus ar ar putea fi definite ca un fel de recunoastere a superioritatii asupra celor din jur. Acestia, vor sau nu, trebuie sa te accepte si sa-ti acepte comportamentul pentru ca n-au incotro. Altfel va fi rau de ei.

Revenind la politica, puterea aceasta ti-o dau altii de bunavoie, fara a fi fortati de cineva. 

Un individ devine politician pentru ca noi ceilalti il alegem sa ne reprezinte pentru ca este mai frumos, are un discurs bun, este mai tenace, mai rabdator, un mai bun negociator. Din momentrul in care l-am desemnat ca reprezentant, acesta devine om politic, unul care exerseaza puterea in numele nostru si pentru noi.

Ma uit la coalitia Ciu-Cio, la felul cum in ultima vreme isi impart posturi, slujbe si avantaje. Exact cum era pe vremuri pe front: totul pentru ei, totul pentru victorie. Culmea obrazniciei este ca pun la cale sa ne conduca in urmatorii 10 ani fara sa ne intrebe daca noi vrem acest lucru. 

Ne ametesc cu vorbe dinspre Bruxelles cum ar fi ca pericolul este extremismul. Niciunul dintre ei nu gaseste de cuvinta sa ne explice in ce consta acest extremism si cine-l pune in practica. Si mai ales de ce ar fi un pericol. Nu ne dau nicio atentie, daca stiu ei este suficient si prostime trebuie sa accepte fara impotrivire.

Comasam alegeri, inversam date, modificam proceduri si legi, anuntam candidaturi, anulam candidaturi. In principal pentru a implini niste interese personale de marire. Pe repede-inainte, ca sunt multi inscrisi pe lista de asteptare a slujbelor grase si imunitare.

Friday, February 23, 2024

Comasarea - Devansarea alegerilor locale calca in picioare drepturile tinerilor

In baza art. 18 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, stabilirea reședinței în circumscripția electorală se face prin obtinerea vizei de flotant cu cel tarziu 6 luni inainte de alegeri.

Care e smecheria? Primarul X, plateste niste indivizi sa-si faca viza de flotant in comuna in care candideaza. Acestia depun cererea si o serie de documente prcizate de lege cu minim 6 luni inainte de data votarii, si automat capata dreptul de a vota in circumscriptia Primarului X. Gici-ghicitoarea mea, pe cine vor vota proaspetii flotanti? Desigur, pe primarul X. Treaba merge ibrisin mai ales la comune, unde 10-20 de voturi sunt decisive.

Vazand termenul scurt pana la alegerile locale rezultat in urma recentei comasari (9 iunie 2024) chiar ma gandeam ca fiind depasit intervalul de 6 luni, smecheria primarilor nu va mai putea fi pusa in opera.

Dar, m-am inselat. Tinerii frumosi si liberi nu puteau ignora acest lucru, asa ca au iesit in fata

Drept urmare, nici nu s-au stins bine microfoanele de la conferinta de presa care a anuntat comasarea, ca ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” solicită Guvernului Romaniei, în contextul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, să reducă, la 45 de zile (convenabil, nu?) termenul până la care oamenii își pot face viză de flotant. Cel putin asa anunță Centrul Agora pentru Democrație într-un comunicat de presă. 

”Solicităm echitate pentru exercitarea dreptului de vot” spun tinerii frumosi si liberi, cerand ca stabilirea reședinței în circumscripția electorală prin obținerea vizei de flotant să poată fi posibilă până cel târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor.

Cei mai afectați de decizia de comasare a alegerilor sunt tinerii care studiază sau muncesc în alt oraș, cei care și-au schimbat reședința, dar nu și-au schimbat și adresa de pe buletin precum și tinerii care s-au mutat în alte orașe. Si n-au dreptate? Au, mai ales cei veniti la studii, care trec pe la scoala doar atunci cand acolo este o circumscriptie de votare. Dar, acesti tineri au niste drepturi pe care, in mare graba si ignoranta, coalitia PNL-PSD, este gata-gata sa le incalce. Norc mare ca ONG-urile din proiectul "Tinerii voteaza" sunt vigilente si cu ochii pe gresala guvernantilor.

Si nu numai atat, tinerii mai reclamă și că data de 9 iunie aleasă pentru comasarea alegerilor coincide cu sesiunea de examene la majoritatea universităților din România. Astfel, pentru mulți tineri votanți nu va fi posibil să se întoarcă în localitatea de domiciliu pentru a putea vota.

Era clar de multa vreme ca nu te poti pune cu tinerii care vor respectarea dreptului de vot. Ei nu stau cu mainile in san. Ei au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer modificarea legislației în contextul în care comasarea alegerilor a fost anunțată cu mai puțin de 6 luni înaintea scrutinului. 

Va urma o propunere de modificare a legii, pe care majoritatea PNL-PSD din Parlamant o va trece in mare viteza. Si uite asa Primarului X i-a venit inima la loc, ceea ce este un lucru bun pentru ca astfel se combate extremismul.

Comasarea Alegerilor - A fi sau a nu fi constitutionala

Miercuri, 21 februarie, coalitia PSD-PNL aflata la guvernare a facut public aranjamentul prin care a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pentru, foarte probabil ziua de 9 iunie. Mutarea anuntata suscita unele semne de întrebare in ceea ce privește constituționalitatea unei unei eventuale legi.  Interesant este faptul ca in trecut o initiativa similara a PDL fost declarata in afara constitutiei de catre Curte (CC). Si mai interesant este faptul ca sesizarea CC a fost facuta tocmai de partidele care acum propun o comasare de acelasi fel.

Precedentul 2011

Atunci, in debutul anului, Partidul Democrat Liberal (PDL) a initiat o dezbatere publica in intenția de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare din anul 2012.

In acel moment, la guvernare se afla o coalitie din care facea parte PDL si "partidul balama" UDMR.
Guvernantii au motivat initiativa prin necesitatea de a face economii bugetare jn contextul crizei economice declanșate în 2008.

De data aceasta, 2024, coalitia aflata la guvernare, are ca argument principal si foarte convenabil pericolul ascensiunii extremismului in Parlamentul European și necesitatea limitării acestuia, uitand sa precizeze public in ce consta acest extremism si cine sunt cei care se fac vinovati de aceasta activitate.

Revenind la precedentul din 2011, coalitia PDL - UDMR aflata la guvernare a decis dupa dezbateri sa recurga la angajarea răspunderii Guvernului pentru adoptarea Legii privind organizarea alegerilor parlamentare si locale in anul 2012.

Opoziția de atunci, formată în principal din PSD și PNL, adica tocmai partidele care miercuri, 21 februarie, au anuntat acordul lor pentru comasarea alegerilor, au contestat legea la Curtea Constituțională, obtinand in final castig de cauza.

Motivatia Curtii Constitutionale

  • legea fiind asumată de Guvern cu 11 luni înainte de data alegerilor, regulile jocului ar fi fost modificate prea din scurt și că acest fapt ar îngreuna organizarea scrutinelor. .
  • numărului prea mare de buletine de vot facea apel la o procedură de vot foarte compicata, conducand la dificultăți in exercitarea dreptului de vot al cetațeanului, care are nevoie de o procedura cat mai simpla. 

Care sunt problemele de acum

  • este vorba despre o schimbare a regulilor mult mai din scurt, 
  • numarul de buletine de vot este la fel de mare,
  • conform Codului Administrativ durata mandatului alesilor locali este de 4 ani și nu poate fi scurtată, deci primarul ales in iunie sta pe bara pana in final de septembrie cand expira mandatul celuilalt,
  • un primar care candideaza pentru alt partid, trebuie sa fie demis din functie
  • nu mai este timp suficient pentru trecerea unei legi prin parlament

Si totusi, comasarea asta e mai constitutionala pentru ca exista solutii

  • nu trebuie alta lege sau modificata cea actuala prin ordonanta de urgenta (OUG)
  • este nevoie doar de un HG care sa anunte data alegerilor

Daca o noua lege sau o OUG pot fi atacate la Curtea Constitutionala de partidele aflate in opozitie, o Hotarare de Guvern poate fi atacata doar de Avocatul poporului din proprie initiativa sau la sesizarea celor interesati

Greu de crezut ca Avocatul poporului o va ataca oricate sesizari va primi, mai ales ca aceasta comasare se bucura de binecuvantarea Parlamentului European in fata caruia nu putem sta decat in genunchi.