Miscarea nu este legata de culoare politica sau ideologie. Are o ratiune foarte practica.
Orice primar are nevoie de fonduri pentru a misca lucrurile in primaria sa. A misca lucrurile inseamna a face ceva care sa se vada. Dar pe langa ce se vede, exista si partea invizibila, pentru ca in spatele contractelor atribuite cu dedicatie, se ascund comisioane, parandaraturi, sponsorizari. Ca primar, asa faci rost de sustinere pentru alegeri viitoare: trebuie sa ai ce sa dai la schimb.
Iar banii nu sunt pentru toata lumea. Venind de la Guvern sau Consiliul Judetean, ei sunt dirijati catre primarii din parohie, cei ai opozitiei fiind lasati mai la coada. Mecanismul nu este specific numai unei formatiuni specifice, ci este o regula nescrisa a procesului electoral. Daca astazi partidul A detine Guvernul si/sau Consiliul Judetean, primarii partidului B aflat in opozitie vor fi tentati sa migreze. Altadata, cand partidul B va fi tartorele, va atrage ca un magnet primarii partidului A.
In acest moment al Romaniei, din aprox 3200 de administratii locale, 132 au primari care la alegerile comasate din iunie vor sa schimbe partidul. Cei mai multi cauta aripa calduta a PSD, care are Guvernul, dar sunt si situatii in care PNL atrage primari USR sau din alte partide.
Apare aici o problema sanctionata de Codul administrativ. Daca primarul Costica isi da demisia din partidul A pentru a candida din partea partidului B, conform Codului admonistrativ, el isi pierde postul. Cum alegerile locale sunt pe 9 iunie si candidatura trebuie depusa, inregistrata si sustinuta cu ceva timp inainte, ar trebui ca Primarul Costica sa-si dea demisia din partidul A, prin luna mai. In consecinta, isi pierde postul, care devine vacant, in luna mai. Dar, pentru ca localele anterioare au fost in septembrie pentru un mandat de 4 ani, tot Codul administrativ zice ca mandatul lui trebuie sa expire in septembrie. Ca rezultat, avem o perioada mai-septembrie de minim 4 luni in care la Primaria lui Costica e vraiste, pentru ca Costica de la partidul A a fost demis, iar Costica cel nou de la Partidul B, intra pe functie abia la inceputul lui octombrie.
Ce te faci in astfel de situatie? Sigur ca se gaseste o rezolvare prin amendarea Codului Administrativ, care sa gaseasca o exceptie de ochii lumii. Dar rezolvarea asta trebuie votata in Parlament si PNL nu prea este de acord deoarece pierderile din randul lor sunt foarte mari. Pana si Rares Bogdan a tunat si fulgerat de la Bruxelles zicand „Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseiști. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată".
Si premierul Ciolacu pare atins in coarda sensibila. "Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna în anii electorali. Şi nu e un fenomen inventat nici de PNL, nici de PSD, dar el se întâmplă acolo unde primarii nu se mai înţeleg, de obicei, cu preşedintele de organizaţie... Cu adevărat mi-aş dori să nu se mai întâmple astfel de lucruri fiindcă am intrat într-o cu totul altă logică, am intrat într-o logică de alianţă electorală pentru alegerile europarlamentare şi cred că astfel de lucruri vor aduce tensiuni în interiorul coaliţiei"
Vom trai si vom vedea. Dupa declaratii, primarii de felul lui Costica ar trebui sa stea pe bara si primariile lasate vraiste. Dar, cum sa lasi 132 de comunitati locale in bataia vantului. Sunt sigur ca bunii nostri politicieni vor pune mai presus interesul comunitatii decat prevederile legii. Vor negocia, vor lasa unii, vor mai da ceilalti, intr-un final plin de patriotism, vor inchide ochii si vor vota modificarea. Numai de data aceasta, ca asa e in democratie.
No comments:
Post a Comment